Nieuwe grondwet (1917)

Alle mannen boven de 22 jaar mogen vanaf nu stemmen
 

Alles uitklappen

Vrouwen krijgen in de nieuwe Grondwet alleen passief kiesrecht,  ze kunnen alleen gekozen worden. Zij moeten nog twee jaar wachten voor ze actief stemrecht krijgen.

Het censuskiesrecht van 1848, waarbij alleen mannen die een zeker bedrag aan belasting betalen mogen stemmen, wordt in 1917 afgeschaft. Met de invoering van het algemeen kiesrecht mogen alle mannen boven de 22 jaar meedoen, ongeacht hun belastingaanslag.

  • De plaats van het ingewikkelde districtenstelsel.
  • Verder krijgt het bijzonder onderwijs, net als het openbaar onderwijs, recht op financiële overheidssubsidie.
  • Vrouwen kunnen volgens het nieuwe kiesrecht alleen gekozen worden. Zij moeten nog twee jaar wachten voor ze actief stemrecht krijgen

Links en rechts in de politiek vinden elkaar in een grote uitruil van de eigen stokpaardjes. Linkse partijen, zoals liberalen en sociaal-democraten willen vooral de uitbreiding van het kiesrecht. De rechtse partijen, de confessionelen, willen een financiële gelijkstelling van hun onderwijs met het openbaar onderwijs. Niet voor niets spreekt men over de grondwetswijziging van 1917 als de ‘pacificatie’. Vrouwen overigens kunnen wel gekozen worden, maar blijven van een actief kiesrecht verstoken tot 1919.

Onderstaande gegevens zijn nodig om het archiefstuk op te vragen in het Nationaal Archief. Daarmee is het altijd terug te vinden.
NL-HaNA, KdK, 1898-1945, 2.02.14, inv.nr. 6263