Na de Tweede Wereldoorlog treedt op 24 juni 1945 een kabinet aan onder leiding van minister-president Schermerhorn en vicepremier Drees. Dit eerste naoorlogse kabinet ‘voor herstel en vernieuwing’ moet economie, infrastructuur en bestuur weer op orde brengen. Voorlopig is er een noodparlement: pas in 1946 worden de eerste naoorlogse verkiezingen gehouden.
Belangrijke kwesties zijn het in gang zetten van de voedselvoorziening en de afbouw van het Militair Gezag, sinds de bevrijding de hoogste autoriteit in het land. Ook de geldzuiveringsactie, bekend als het ‘Tientje van Lieftinck’ en de berechting van ‘foute Nederlanders’ spelen tijdens deze kabinetsperiode een grote rol. Dit nood-kabinet houdt zich tevens bezig met het heroveren van Nederlands-Indië, nadat na de Japanse capitulatie in de voormalige kolonie op 17 augustus 1945 de Indonesische onafhankelijkheid is uitgeroepen, onder leiding van Soekarno en Hatta.
Vlnr: J.M. de Booy (Marine), dr. L.J.M. Beel (Binnenlandse Zaken), Ir. Th.S.J.G.M. van Schaik (Verkeer en Energie), prof. dr. J.H.A. Logeman (Overzeese Gebiedsdelen), S.L. Mansholt (Voedselvoorziening, Landbouw en Visserij), prof. mr. P. Lieftinck (Financiën), ir. H. Vos (Handel en Nijverheid), prof. ir. W. Schermerhorn (minister-president, Algemene Oorlogsvoering), mr. H.A.M.T. Kolfschoten (Justitie), W. Drees (Sociale Zaken), mr. J. Meyen (Oorlog), mr. E.N. van Kleffens (Buitenlandse Zaken), dr. ir. J.A. Ringers (Openbare Werken en Wederopbouw) en mr. J.H. van Roijen (Buitenlandse Zaken, zonder portefeuille).
Dr. G. van der Leeuw (Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen) ontbreekt op de foto.
Onderstaande gegevens zijn nodig om de archiefstukken op te vragen in het Nationaal Archief. Gedigitaliseerde stukken kunnen in hoge kwaliteit gedownload worden.
Foto Kabinet Schermerhorn-Drees (24 juni 1945)
Collectie Anefo. Fotograaf: Jan de Jong.
Archieftoegang: 2.24.01.03. Bestandsnummer: 900-4623.