Fort Elmina ligt voor de kust van Ghana. Het is in 1482 als handelspost gebouwd door de Portugezen die dan nog oppermachtig in het gebied zijn. Al vanaf het einde van de 15e eeuw handelen de Portugezen op de West-Afrikaanse kusten om goud en totslaafgemaakten te halen.
In de kelders worden de Afrikanen in duistere ruimtes gevangen gehouden. De vrouwenkelder heeft een binnenplaats. De kolonisten bekijken de vrouwen vanaf het balkon. Aan de zeezijde zit de ‘door of no return’. Afrikanen die gedwongen worden hier doorheen te lopen, komen nooit meer thuis. Vanaf het begin van de zestiende eeuw tot ongeveer 1870 zijn vanuit Afrikaanse forten meer dan tien miljoen mensen naar Amerika verscheept om daar op de (suiker)plantages dwangarbeid te verrichten.
Roué Verveer vertelt meer over Fort Elmina en deze tekening.
Bekijk het fort via Google Earth.
De West-Indische Compagnie probeert, naast het stichten van landbouwnederzettingen in de beide Amerika’s, de handel in slaafgemaakten op de Afrikaanse kusten te beheersen. In 1637 komt het fort in bezit van de Hollanders die er een gevangenis voor slaafgemaakten voor de West-Indische Compagnie van maken. Hier werden slaafgemaakten tijdelijk vastgehouden, voordat zij met schepen naar de Amerika's werden vervoerd.
De verovering op Elmina, of Sao Jorge Da Mina, zoals het belangrijkste fort van de Portugezen heet, gaat niet zonder slag of stoot. Prins Maurits heeft er zeker 800 man voor nodig. Na de verovering van het kasteel Da Mina wordt het versterkt door de aanleg van extra forten, zoals de Coenraadsburg bovenop de berg St. Jago. Elmina wordt het hoofdkwartier van de Hollanders in West-Afrika, tot Nederland het fort in 1872 aan Engeland verkoopt.
Onderstaande gegevens zijn nodig om de archiefstukken op te vragen in het Nationaal Archief. Gedigitaliseerde stukken kunnen in hoge kwaliteit gedownload worden.
Tekening Fort Elmina (17e eeuw)
Inventaris van de collectie Aanwinsten Kaarten en Tekeningen, verworven sinds 1888.
4.AANW, inventarisnummer 1568.