Binnenlandse afstand en adoptie

Tussen de invoering van de adoptiewet in 1956 en het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben duizenden vrouwen een kind moeten afstaan (ter adoptie). Vaak hebben ze hierbij grote druk van hun omgeving ervaren. Zoekt u afstands- en/of adoptiedossiers of informatie over afstand en adoptie? Bekijk dan deze pagina.

Dossiers van de Centrale Adoptieraad en de Centrale Adoptiedocumentatie

Dossiers opvragen binnenlandse afstand en adoptie

Klik op de onderstaande knop en vul het formulier in. Om het formulier in te kunnen vullen moet u inloggen met uw account op de site van het Nationaal Archief. Heeft u nog geen account? Dan kunt u een account aanmaken.

Formulier inzage dossiers binnenlandse afstand en adoptie

Kwetsend taalgebruik en terminologie

Taalgebruik in dossiers

In dossiers over afstand en adoptie kunt u kwetsend taalgebruik, achterhaalde denkbeelden en heftige informatie aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan beledigende omschrijvingen van het vermeende karakter van afstandsmoeders en afgestanen en/of informatie die u niet wist, of waar u zich niet in herkent. Dit kan confronterend zijn om te lezen.

Ondersteuning

Het lezen van dossiers over afstand en adoptie roept emoties op. Het kan soms ook ontregelend zijn. U mag daarom altijd iemand meenemen, die u kan steunen, wanneer u dossiers komt bekijken bij het Nationaal Archief. Uiteraard is dit niet verplicht. 

Waar vind ik dossiers over afstand en adoptie?

Als u bent afgestaan of geadopteerd, of als u een kind heeft moeten afstaan, hebben verschillende organisaties beslissingen over u genomen. Denk bijvoorbeeld aan de rechtbank of de Raad voor de Kinderbescherming. Deze organisaties hebben hierbij dossiers opgemaakt. In deze dossiers is informatie over u te vinden. In de afbeelding ziet u om wat voor soort dossiers het gaat en waar die zich kunnen bevinden.

infographic Binnenlandse afstand en adoptie
Infographic Binnenlandse afstand en adoptie

Organisaties die dossiers bewaren

Zoeken naar archieven van tehuizen: