Het DUTO-raamwerk is compleet! Alle modules van dit praktische hulpmiddel voor duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie zijn nu beschikbaar op de website van het Nationaal Archief.
Het praktische deel: ontwerpstelsel
Het theoretische deel van het DUTO-raamwerk over het ‘wat’ en ‘waarom’ was eerder al beschikbaar. Nu ook het praktische deel is goedgekeurd en gepubliceerd, is het DUTO-raamwerk compleet. Dit praktische deel, het ontwerpstelsel, geeft antwoord op het ‘hoe’. En helpt overheidsorganisaties die daadwerkelijk aan de slag willen met duurzame toegankelijkheid van informatie.
Waarom kiezen voor DUTO-raamwerk?
In het DUTO-raamwerk bundelen we bestaande normen en kaders voor informatiebeheer tot een samenhangend geheel. Deze informatie stellen we kosteloos beschikbaar. Maar het belangrijkste voordeel van het DUTO-raamwerk is dat overheidsorganisaties het daadwerkelijk praktisch kunnen toepassen. Het blijft niet bij abstracte principes; we werken deze ook concreet uit. Het raamwerk is ontwikkeld op zo’n manier dat het voor alle relevante partijen bruikbaar is. Zoals informatieprofessionals, strategische besluitvormers en architecten.
Geen keurslijf
Daarnaast is het DUTO-raamwerk niet alleen gericht op hardware en software. Het bekijkt ook wat binnen een overheidsorganisatie nodig is aan beleid en gezamenlijke afspraken. Het raamwerk houdt er rekening mee dat elke organisatie uniek is. En de ruimte moet hebben om duurzame toegankelijkheid in te richten op een manier die past bij de eigen situatie en behoeften. Het is dus geen keurslijf.
Samenspraak met het werkveld
We willen dat het DUTO-raamwerk zo goed mogelijk aansluit op de behoefte van de gebruikers. Daarom hebben we tijdens de ontwikkeling ervan intensief samengewerkt met experts uit het werkveld. Zo halen we bijvoorbeeld regelmatig verbeterpunten op tijdens feedbacksessies via het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA). En hebben we in oktober 2023 een openbare review voor het normerende deel van het DUTO-raamwerk georganiseerd. Dit heeft geleid tot een wezenlijke versterking van het eindproduct. In een terugkoppeling op KIA is te zien hoe we de feedback uit de review hebben verwerkt.
Ook bij de doorontwikkeling van het raamwerk blijven we de samenwerking zoeken met het veld.
Praktische ondersteuning
Voor wie het DUTO-raamwerk wil toepassen, is ondersteuning en extra informatie beschikbaar. Op de webpagina veelgestelde vragen staan antwoorden over het toepassen van het raamwerk. Ook hebben we een gebruiksaanwijzing gepubliceerd. Deze legt als het ware de ‘spelregels’ van het raamwerk uit. Daarnaast bieden we praktische ondersteuning in de vorm van advisering en een koploperstraject. En delen we kennis via e-learnings, webinars, en presentaties. Houd hiervoor de agenda van KIA en deze website in de gaten.
Binnenkort: spreekuur DUTO-Raamwerk
Daarnaast organiseren we digitale spreekuren voor het DUTO-raamwerk. Speciaal voor die professionals die aan de slag willen met het inrichten van duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie binnen de eigen organisatie. En daarbij het DUTO-raamwerk willen gebruiken. Tijdens deze interactieve sessies kunnen deelnemers vragen stellen aan de experts. En met elkaar in gesprek gaan en ervaringen delen. De eerste sessie is op 9 april van 13.00 tot 14.00 uur. Te volgen via Teams. Aanmelden voor dit digitale spreekuur kan op KIA.