Tentoonstelling Pioniers ontvangt patronage van de Nederlandse Unesco Commissie

5 december 2023

De onlangs geopende tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen heeft een Unesco patronage gekregen. Dit prestigieuze patronage werd door de Nederlandse Unesco Commissie uitgereikt omdat de tentoonstelling aandacht vraagt voor gendergelijkheid én het belang van vrije media en journalistiek onderstreept. 

Opening in het Nationaal Archief

Met een welkomstwoord van directeur Archieven, Dienstverlening en Innovatie Tom De Smet werd de tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen op donderdagavond 30 november feestelijk geopend in het Nationaal Archief. Fotospecialist Elwin Hendrikse en tentoonstellingsmaker Susanne van der Wolf spraken samen met fotografen Çiğdem Yüksel en Diana Blok over de tentoonstelling onder leiding van moderator en kunsthistoricus Cathelijne Blok. Unesco sloot het programma af. Marielies Schelhaas, secretaris-directeur van de Nederlandse Unesco Commissie, overhandigde het Unesco patronage aan directeur Tom De Smet. Gedurende de avond was er muziek van DJ Miss D’issi, die speciaal voor de opening een vrouwenplaylist samenstelde.

Unesco patronage

Unesco is de culturele organisatie van de Verenigde Naties die zich inzet om erfgoed wereldwijd te beschermen. De Nederlandse Unesco Commissie kan patronage verlenen aan bepaalde projecten. Dit patronage vormt niet alleen een kwaliteitskeurmerk, maar betekent ook dat het uitverkoren project de waardes en idealen van Unesco uitdraagt. De tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen kreeg het Unesco patronage omdat de tentoonstelling aandacht vraagt voor gendergelijkheid. Ook onderstreept de tentoonstelling het belang van vrije media en journalistiek. 

Pioniers

In de tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen staat het vernieuwende werk centraal van 43 vrouwen die pioniers zijn in de fotografie. Aan de hand van foto’s uit de 19e eeuw tot en met de jaren 90 van de 20e eeuw toont de expositie dat vrouwen in alle tijden en genres als pioniers in de fotografie werkzaam waren. Alle foto’s die worden getoond zijn afkomstig uit de collectie van ruim 15 miljoen foto’s die het Nationaal Archief bewaart.

De tentoonstelling is vanaf vrijdag 1 december tot en met zondag 30 juni 2023 te zien in het Nationaal Archief. 

Meer informatie vindt u op de tentoonstellingspagina Pioniers.