Laatste kans: People Movement Stories in het Nationaal Archief

15 januari 2024

De tentoonstelling People Movement Stories nog niet gezien? Deze gratis toegankelijke tentoonstelling is nog t/m 2 februari 2024 te bezoeken in het Nationaal Archief. 

People Movement Stories

In de tentoonstelling People Movement Stories vertellen twaalf mensen het verhaal van hun migratie naar Australië of Nederland. Zij vertellen over hun motivaties, over de reis en het ontvangst in hun nieuwe thuis. Als bezoeker reis je mee aan de hand van deze persoonlijke verhalen. De tentoonstelling verbindt deze verhalen met officiële overheidsdocumenten, films en foto's. De bezoeker ontdekt meer over hoe de migratiebeweging tussen beide landen de afgelopen jaren veranderde en hoe migranten na aankomst hun leven opnieuw vormgaven. 

De tentoonstelling werd in 2022 gemaakt ter gelegenheid van tachtig jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Australië en was eerder te zien in Perth, Australië. De tentoonstelling is financieel mogelijk gemaakt door de Australische ambassade in Den Haag en de Nederlandse ambassade in Canberra. 

Digitale migratiearchieven 

Migranten laten sporen na in de documentencollecties van lokale, regionale en nationale archieven, maar ook in beeldbanken en multimedia archieven, zowel in het land van vertrek als in het land van bestemming. Zo beheert het Nationaal Archief onder andere de emigratiekaarten met gegevens van naar Australië geëmigreerde Nederlanders. Vijf nieuwe verhalen en gedigitaliseerde collecties van het Nationaal Archief Australië en het Nationaal Archief Nederland zijn sinds de opening van de tentoonstelling op 1 november 2023 toegevoegd aan de website migrant.huygens.knaw.nl.  

Nederlandse emigranten verlaten het schip bij aankomst in Australië, 1952. Fotograaf: Ministry of Information Australia
Nederlandse emigranten verlaten het schip bij aankomst in Australië, 1952. Fotograaf: Ministry of Information Australia

Samenwerking en verbinding

Binnen het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking werkt het Nationaal Archief samen met het Nationaal Archief Australië aan het digitaliseren en online toegankelijk maken van deze migratiearchieven. Met het project Migrant, Mobilities and Connection (MIGRANT) ontwikkelt het Huygens Instituut methoden om deze verspreide migrantencollecties digitaal te verbinden. 

People Movement Stories is gratis toegankelijk. Van dinsdag t/m vrijdag is de tentoonstelling tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken in het publiekscentrum van het Nationaal Archief.