Digitale les over Arbeidsinzet

Henri Labrie, 8 februari 1941
6 september 2023

Hoe was het om als jonge man dwangarbeid te moeten verrichten in Duitsland? Speciaal voor middelbare scholieren heeft het Nationaal Archief een digitale les ontwikkeld over de Arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo leren ze, kijkend door de ogen van een dwangarbeider, wat de Arbeidsinzet was en hoe dit tijdens de oorlog veranderde.

LessonUp les over Henri Labrie

In deze les volgen zij het verhaal van Henri Labrie, een 19-jarige jongeman die in 1942 werd opgeroepen om in Duitsland te werk te gaan. Daar moest hij pijpleidingen op schepen vervangen, bomkraters in wegen dichtgooien met puin en loopgraven maken. Zijn zoon vertelt waar hij sliep, wat hij at en hoe Henri is teruggekeerd naar Nederland.

Bekijk de les De Arbeidsinzet: door de ogen van een dwangarbeider op ons LessonUp kanaal. De les is geschikt voor leerlingen van alle stromingen in het middelbaaronderwijs. 

Arbeidsinzet

Wil je zelf ook weten waar je voorouders tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland te werk zijn gesteld? Vanaf 29 november 2023 is het grootste archief over de Arbeidsinzet online doorzoekbaar op onze website.

Bekijk ook onze themapagina over de Tweede Wereldoorlog en de zoekhulp Arbeidsinzet 1940-1945 voor meer informatie.