Het Nationaal Archief doet mee aan Museumnacht Den Haag

15 september 2023

Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt Museumnacht Den Haag plaats. Ook het Nationaal Archief doet hieraan mee. Tussen 20.00 uur en 01.00 uur openen we de deuren voor een avond vol muziek, dans en geschiedenis.

Museumnacht Den Haag

Tijdens Museumnacht openen 37 kunst- en cultuurinstellingen hun deuren. Met een ticket kunnen alle deelnemende musea en programmaonderdelen op zaterdag 7 oktober tussen 20.00 en 01.00 uur worden bezocht. Kaarten voor Museumnacht zijn te koop via de website van Museumnacht Den Haag

Programma Nationaal Archief

Rondleiding Marron geschiedenis

Ga mee met de rondleider en leer meer over de geschiedenis van de Marrons, nakomelingen van slaafgemaakte personen die plantages ontvluchtten in Suriname. Tijdens de rondleiding door de installatie ‘Opstand en Vrijheid’ kom je meer te weten over de Marron-vrachtvaarder staking uit 1921. En in de rondleiding door de expositie ‘Op de Kaart’ tonen we hoe kaarten zijn gemaakt en gebruikt door de koloniale machthebber om Marrongemeenschappen op te sporen en terug te voeren naar de plantages.

Dansgroep Inheritance & Komaisa band

Dansgroep Inheritance geeft een traditioneel Awasa dansoptreden en een workshop. Awasa is een manier van communiceren in de Marron-cultuur in Suriname. Door middel van deze Awasa-dans werden heel lang boodschappen overgebracht op de plantages en van dorp tot dorp. Tijdens de workshop leren we schoonheid en kracht uit te beelden. We eindigen de avond met een optreden van de Komaisa band.

3D documentaire Onbelicht Geluid en DJ-workshop

Onbelicht Geluid is een 3D documentaire van Lotte Ottevanger over de elektronische underground music scene in Den Haag. De installatie focust op de ondergrondse cultuur, de liefde voor het nachtleven en laat de uitdagingen zien in de omgang met de lokale overheid. Het verhaal wordt verteld door bekenden uit het nachtleven en wordt gecombineerd met een 360 club experience. Leer ook zelf draaien tijdens de DJ-workshop. We sluiten de avond af met een DJ-set.

Cluster Den Haag Centraal

Samen met het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG), de Koninklijke Bibliotheek (KB), het Literatuurmuseum en het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) valt het Nationaal Archief onder ‘Cluster Den Haag Centraal’. Al deze instellingen doen mee aan de Museumnacht en bieden activiteiten aan op maar 3 minuten wandelen vanaf Den Haag Centraal. 

Meer informatie over de Museumnacht en het programma van ‘Cluster Den Haag Centraal’ is te vinden op de website van
Museumnacht Den Haag.