Drie nieuwe selectielijsten van Rijksoverheid ter inzage bij Nationaal Archief

Onderzoek in de studiezaal. Foto: Anne Reitsma
7 augustus 2023

Vanaf heden liggen drie nieuwe selectielijsten van de Rijksoverheid ter inzage bij het Nationaal Archief. In selectielijsten legt de overheid vast welke informatie blijvend bewaard of wanneer deze vernietigd moet worden. De selectielijsten die op dit moment ter inzage liggen zijn van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Directoraat-Generaal Douane. Voordat deze organisaties de nieuwe selectielijst mogen toepassen, heeft u als archiefonderzoeker, journalist of andere geïnteresseerde zes weken de tijd om uw mening te geven.

Reageren op de selectielijsten

De selectielijsten liggen tot en met 11 september 2023 ter inzage in de studiezaal en op de website van het Nationaal Archief. Heeft u op- of aanmerkingen? Dan kunt u reageren door een zogeheten zienswijze in te dienen.

Om de selectielijsten in te zien of voor informatie hoe u uw mening kenbaar maakt raadpleeg dan onze webpagina Selectielijst ter inzage!

SZW hanteert nieuwe methodiek

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid past met zijn selectielijst voor automatisch bewaarde e-mail een nieuwe archiveringsmethode toe: de planning is dat complete e-mailboxen vanaf 1 januari 2024 automatisch worden bewaard. De mails van zogenaamde ‘sleutelfuncties’ blijvend, die van overige ambtenaren 10 jaar. Bij sleutelfuncties kunt u denken aan ministers en topambtenaren. Hun complete mailboxen worden na verloop van tijd overgebracht naar het Nationaal Archief.

Het automatisch bewaren van e-mails is een belangrijke stap voorwaarts naar een open en transparante overheid. Zo kan met deze nieuwe, aanvullende methode onder andere beter worden gereconstrueerd hoe beleid tot stand komt.