Nieuw thema installatie Opstand & Vrijheid

22 juni 2023

Op zaterdag 17 juni organiseerde het Nationaal Archief een lanceringsevenement bij het nieuwe thema Staking Marron-vrachtvaarders 1921 in de installatie Opstand & Vrijheid.

Evenement

Tijdens het evenement ging gastconservator van de installatie en cultureel antropoloog Thomas Polimé in gesprek met moderator Megaidi Pinas over de positie van de Marrons en het belang van de staking. Strafrechtadvocaat Gerard Spong sprak over eventuele herstelbetalingen aan nakomelingen van slaafgemaakte mensen.

Staking Marron vrachtvaarders 1921

In het grensgebied van Suriname en Frans-Guyana zijn Marrons - nakomelingen van slaafgemaakte personen die de plantages zijn ontvlucht - onmisbaar voor het vrachtvervoer over de Marowijne-, Tapanahony- en Lawarivier. In 1921 nemen zij een resoluut besluit: ze gaan staken. De economische positie van de Marrons is in de jaren daarvoor sterk onder druk komen te staan. Bij het koloniale bestuur vinden zij geen gehoor voor hun klachten daarover. Zij weten het vrachtvervoer drie maanden lang stil te leggen en daarmee blijvend respect af te dwingen. Deze staking laat zien hoe onmisbaar de Marrons zijn voor de koloniale welvaart van Nederland.

Opstand & Vrijheid

Opstand & Vrijheid bestaat uit drie onderdelen, waarin een opstand uit de geschiedenis in context wordt gepresenteerd. In korte interviews geven experts hun visie op de betekenis van die opstanden voor Nederland en de overzeese gebieden van toen en vandaag de dag. Zanger van Marron afkomst KennyB doet dit voor het nieuwe onderdeel over de staking van de Marron-vrachtvaarders.

Het thema Staking Marron-vrachtvaarders 1921 is zeven dagen per week gratis te zien in het Nationaal Archief.

Lees meer over de installatie Opstand & Vrijheid.