Renovatie en verduurzaming Nationaal Archief

We blijven gewoon open
2 mei 2023

Het gebouw van het Nationaal Archief stamt uit 1980. Zowel het pand als de installaties zijn na ruim 40 jaar aan onderhoud toe. Daarom begint vanaf mei een ingrijpend renovatietraject. Het pand blijft ondanks de werkzaamheden in gebruik. U kunt de studiezaal en/of de tentoonstellingen dus gewoon bezoeken.

Renovatie gevels en daken

In de zomermaanden wordt onder meer het voegwerk in de gevel verwijderd en opnieuw aangebracht. Ook worden kozijnen en ramen vervangen en daken opnieuw bedekt. In de binnentuin staat een bouwkraan en tegen de geveldelen komen steigers te staan. Afhankelijk van het moment waarop u naar het Nationaal Archief komt, kan dit enige hinder opleveren bij uw bezoek. In de hal ontvangt u van ons actuele informatie. Ook maken we omleidingsroutes in het pand duidelijk zichtbaar.

Verduurzaming

De renovatie betekent ook een verduurzaming van het pand. Een groot deel van het dak wordt bedekt met sedum. Dit groene dak zorgt ervoor dat water beter wordt vastgehouden. Sedum houdt wind en zon tegen. Dit isoleert en verlengt de levensduur van het dak. Een tank vangt het regenwater op. De gemeente gebruikt dit water om planten te besproeien. De ramen worden vervangen door hoogwaardig glas. Dit bespaart energie.

De bouwwerkzaamheden, inclusief voorbereidingen, zijn inmiddels begonnen. Naar verwachting duurt de renovatie tot medio 2024.