Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden honderdduizenden Nederlanders gedwongen in Duitsland tewerkgesteld. Samen met vrijwilligers maakt het Nationaal Archief in het Project Arbeidsinzet de collectie Arbeidsinzet van het Nederlandse Rode Kruis digitaal doorzoekbaar. In slechts zeven maanden tijd zijn door meer dan 780 vrijwilligers alle 200.000 documenten uit de collectie Arbeidsinzet ingevoerd. Ondertussen hebben onze vrijwilligers ook alle ingevoerde data gecontroleerd.
Data opschonen
Nu alle documenten zijn verwerkt zijn we achter de schermen druk bezig met het opschonen van alle ingevoerde data. Dit doen we door alle plaatsnamen en datums te normaliseren en zo veel mogelijk ontbrekende en moeilijk leesbare letters en cijfers te ontraadselen.
In totaal zijn er 73.676 verschillende geboorteplaatsen ingevoerd. Door de verduitste spelling van deze plaatsnamen is het af en toe flink puzzelen om de juiste plaatsnaam te vinden. Maar door slimme technieken en het vergelijken van de invoer met standaardisatielijsten lukt het om de meest bijzondere spellingsvarianten te normaliseren. Een paar van de leukste voorbeelden: ‘Oase’ wordt Oss, ‘Zwolle/Krs. Overspel’ wordt Zwollerkerspel, ‘Bergsnobzoom’ wordt Bergen op Zoom, ‘Bergen Terblitz’ wordt Berg en Terblijt, ‘Coliasplast’ wordt Colijnsplaat, ‘Centenberg’ wordt Culemborg en ‘Windgoden’ wordt Winschoten. Na het opschonen gaan we van start van het matchen van alle namen met het Netwerk Oorlogsbronnen.
Rond de zomer van 2023 stellen we de persoonsdatabase Arbeidsinzet beschikbaar via de website van het Nationaal Archief en via Oorlogsbronnen.nl.