Open Donderdag 12 januari met Amber Lemmens

Lezing over technologie en mensenrechten
Serv Wiemers en Guido Enthoven
9 januari 2023

Op 12 januari staat de eerste Open Donderdag van 2023 gepland. Spreker Amber Lemmens van het Rathenau Instituut trapt dit jaar de netwerkborrel af. Zij geeft een toelichting op het rapport Algoritmes afwegen: Verkenning naar maatregelen ter bescherming van mensenrechten bij profilering in de uitvoering , dat 17 mei 2022 verscheen. De lezing en netwerkborrel zijn zoals gebruikelijk op het Nationaal Archief. Aanmelden is niet nodig.

Bescherming van mensenrechten

Het rapport Algoritmes afwegen: Verkenning naar maatregelen ter bescherming van mensenrechten bij profilering in de uitvoering is gemaakt op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Digitale innovaties kunnen overheidsorganisaties helpen efficiënter en gerichter diensten aan burgers te leveren en fraude te bestrijden. Maar ze kunnen ook discriminerende effecten hebben, de privacy schenden en burgers confronteren met onbegrijpelijke dienstverlening. Het Rathenau Instituut wil met deze studie bijdragen aan de ethische versterking en doorontwikkeling van de verantwoorde inzet van technologie door uitvoeringsorganisaties.

Ambassadeurs Leerhuis Informatiehuishouding

Naast de lezing wordt een nieuw initiatief onder de aandacht gebracht: de ambassadeurs Leerhuis Informatiehuishouding. Net als Open Donderdag is dit netwerk opgezet zodat informatiespecialisten van elkaar kunnen leren. De ambassadeurs houden de middag van 12 januari een bijeenkomst in de workshopruimte op het Nationaal Archief. Kennismaken kan vanaf 16:30. Bekijk voor meer details hun uitnodiging.

Tijd en plaats

  • Datum: 12 januari 2023
  • Leerhuis informatiehuishouding: 16:30 - 17.00
  • Spreker Amber Lemmens: 17:15 – 17:45
  • De borrel: 17:00 – 18:30
  • Locatie: Nationaal Archief

Open Donderdag

De Open Donderdagen zijn netwerkborrels voor iedereen binnen en buiten de overheid die zich bezighoudt met informatiehuishouding voor een open en transparante overheid. Het versterken van het netwerk en uitwisselen van ideeën staat centraal. Wilt u op de hoogte blijven van de sprekers die aanwezig zijn en updates ontvangen van de regeringscommissaris Informatiehuishouding? Schrijf u dan in voor de mailingslijst van regeringscommissarisIHH@Rijksoverheid.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met sharelle.manschot@minbzk.nl.