Datasetregister en Linked Open Limburg

Foto van mensen die een conferentie bijwonen. Bron: Limburgs Museum.
20 december 2022

Op 24 november organiseerde Linked Open Limburg (LOL) een conferentie in het Limburgs Museum in Venlo. Ed de Heer van het Nationaal Archief en Bob Coret van de Koninklijke Bibliotheek waren uitgenodigd een workshop te geven over het Datasetregister. Bijna twintig deelnemers namen deel, werkzaam bij Limburgse archiefinstellingen, bibliotheken en musea. En leerden alles over dit online register dat nu al linkt naar honderden datasetbeschrijvingen van diverse erfgoedinstellingen.

Data bij de bron

‘Het Datasetregister is heel actueel!’ vertelt Ed de Heer. ‘Het geeft inzicht in de beschikbaarheid van datasets voor mens en machine. En werkt alle datasetbeschrijvingen bij door deze op te halen bij de erfgoedinstellingen die ze publiceren; data bij de bron dus. Op die manier worden de datasets ook publiekelijk bekendgemaakt, waardoor je gebruik van je open data stimuleert onder onderzoekers en andere geïnteresseerden. Het Datasetregister is dan ook een heel handig vehikel voor het faciliteren van samenwerking tussen erfgoedinstellingen rond linked-open-datasets. Dus als je een samenwerkingstraject aangaat met gebruik van datasets, zorg dan dat ze beschreven en gepubliceerd worden. En aangemeld in het Datasetregister!’

Waarom het Datasetregister gebruiken?

Tijdens de workshop kwamen veel vragen naar boven, zoals: wat is een dataset? Welke gegevens moet ik meegeven aan mijn dataset en waarom zou ik het Datasetregister gebruiken? De Heer: ‘Vooral die laatste vraag was voor mij relevant als aanjager van het gebruik van het Datasetregister. Het werd ook gelijk duidelijk dat een samenwerking zoals LOL eigenlijk niet zonder Datasetregister kan. Als je van tientallen instellingen datasets wil verbinden, dan is het noodzakelijk dat er een overzicht is van deze datasets, hun inhoud en licenties voor gebruik.’

Enthousiast over LOL

De Heer is enthousiast over de aanpak van LOL: ‘Doel is alle Limburgse erfgoedcollecties met elkaar te verbinden, zodat de gebruiker eenvoudig informatie krijgt over verschillende domeinen en over collecties heen. Dit doel en de mensen die bij de workshop aanwezig waren zie ik als voorbeeld.’ Meer informatie over Linked Open Limburg is te vinden op de website Limburgserfgoed.nl.

Over het Datasetregister

Het Nationaal Archief is beheerder en aanjager van het Datasetregister voor het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Onderzoekers, ontwikkelaars maar ook zoekmachines als Google kunnen hierdoor deze schat aan data eenvoudig vinden voor hergebruik. De komende jaren blijft het Datasetregister groeien. Hoe meer erfgoedinstellingen hun datasetbeschrijvingen aanleveren, hoe waardevoller het register wordt. Op de website van het Datasetregister staat hoe instellingen datasetbeschrijvingen kunnen aanleveren.