Update kennisproduct Voorkeursformaten

Afbeelding van een computerscherm met bestanden
19 december 2022

Het kennisproduct Voorkeursformaten wordt aangepast. De huidige lijst met voorkeursformaten is namelijk niet meer actueel. Het Nationaal Archief is samen met een redactiegroep gestart met het herzien van de versie uit 2016. De redactiegroep bestaat uit professionals van verschillende centrale en decentrale overheidsorganisaties. Zo toetsen we het kennisproduct aan de praktijk. 

De bestandsformaten waarin informatieobjecten zijn opgeslagen is van invloed op de duurzame toegankelijkheid van informatie. Daarom is het gebruik van voorkeursformaten van belang. Deze hebben specifieke kenmerken en kwaliteiten die de kans vergroten dat het bestand goed bewaard en toegankelijk blijft. Voor nu en voor later.

Wat is nieuw?

Sinds 2016 zijn er nieuwe formaten bijgekomen die op de lijst met voorkeursformaten thuishoren. Ook is in het kennisproduct meer aandacht nodig voor voorkeursformaten bij web- en e-mailarchivering. Het vernieuwde kennisproduct heeft als uitgangspunt een landelijke consensuslijst met voorkeursformaten voor alle overheden. Met daarbij ook verdere context over hoe dit in de praktijk is toe te passen. Daarnaast is er aandacht voor organisatie-afhankelijke bestandformaten. Hierbij leggen we een link naar de Wegwijzer Voorkeursformaten van het Netwerk Digitaal Erfgoed. 

Lees ook het blog op kia.pleio.nl.

Huidig kennisproduct Voorkeursformaten