Mooie Maand van Digitaal Erfgoed

Foto met mensen bij de openingsbijeenkomst maand digitaal erfgoed.
9 december 2022

November stond in het teken van de Maand van het Digitaal Erfgoed. Zowel de deelnemende organisaties als aanwezigen kijken er tevreden op terug. Ook het Nationaal Archief leverde een bijdrage aan dit bijzondere initiatief. Hier een korte impressie van wat zoal aan bod is gekomen.

Werelddag van de Digitale Duurzaamheid

De Werelddag van de Digitale Duurzaamheid is een internationale happening op elke eerste donderdag van november. Het algemene thema was dit jaar Data for all, for good, forever. Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) koos daarbij voor de ‘De menselijke maat’. Tijdens het symposium in Utrecht werd de focus gelegd op de mensen. Hoe organiseer je duurzame toegankelijkheid met je collega’s en de kennis die je hebt en de organisatie waar je werkt? Waar kan het netwerk je bij helpen?

Workshop Datasetregister

Op 15 november vond bij het Nationaal Archief de workshop Datasetregister plaats. Het Datasetregister geeft inzicht in de beschikbaarheid van datasets (gegevensverzamelingen bijv. over collecties) in het erfgoedveld. En stimuleert daarmee het gebruik van deze datasets. Tijdens de workshop gingen deelnemers zelf aan de slag met het beschrijven van een dataset voor het Datasetregister. De workshop bleek zo’n succes dat het Linked Open Limburg (LOL) Data Platform de workshopbegeleiders Ed de Heer (adviseur/projectleider (Linked) Open Data) en Bob Coret (projectleider Netwerk Digitaal Erfgoed Bruikbaar) verzocht om ook in Venlo deze workshop te geven.

HackaLOD 2022 in de Dom

In de Domtoren in Utrecht klonk op 4 november het startschot van de zesde HackaLOD: de hackathon voor het erfgoedveld. Zeven teams, waaronder één van het Nationaal Archief, haalden de nacht door om aan de slag te gaan met linked datasets. En deze voor een breder publiek te maken in de vorm van apps, games en andere toepassingen.  Drie teams waren de creatieve winnaars van de Hackalod 2022. De juryprijs ging naar Utrecht Time Machine. Kadaster & Friends won de publieksprijs. En Cultural AI de Meerstemmigheidsprijs. Artificial Intelligence (AI) was een terugkomend thema bij bijna alle teams. Zoals een jurylid mooi samenvatte: “Zo komen de werelden van linked data en AI mooi samen”.

Workshop Preserveringstools Virutal Research Environment (VRE)

De Open Preservation Foundation (OPF) heeft in opdracht van Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) de Virtual Research Environment (VRE) ontwikkeld. En wordt doorontwikkeld door het Nationaal Archief. VRE biedt de beginnende gebruiker mogelijkheden om populaire tools uit te proberen. Tijdens de workshop op 23 november oefenden erfgoedprofessionals en archivarissen met de tools om te kijken of ze relevant zijn binnen hun eigen organisatie. De workshop werd begeleid door docent Ania Molenda met medewerkers van het Nationaal Archief.

Conferentie Heritage meets Digital Humanities 

CLARIAH en Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseren jaarlijks een conferentie in Utrecht met deze keer als thema: Heritage meets Digital Humanities. Algemene rijksarchivaris en voorzitter van het NDE-bestuur Afelonne Doek beantwoordde vragen als: hoe ontmoeten academische onderzoekers en erfgoedprofessionals elkaar en wisselen ze hun kennis en expertise uit? Wat zijn voorbeelden van vruchtbare samenwerkingen en waarom? En waarom zijn er nog steeds veel obstakels te overwinnen?

Meer lezen over de Maand van het Digitaal Erfgoed? Ga naar Maand van het digitaal erfgoed 2022 - Netwerk Digitaal Erfgoed.