Metadata mapping

MDTO

In een mapping kunnen uitwisselende partijen aan de hand van MDTO/het schema gezamenlijk bepalen:

  • welke informatieobjecten worden uitgewisseld;
  • welke aggregatieniveaus worden onderscheiden; 
  • welke metagegevens worden uitgewisseld.
Alles uitklappen

Dat zijn medewerkers met kennis van MDTO en medewerkers met kennis over het informatiesysteem (bijvoorbeeld functioneel beheerders).

Voor de structuur kan het van belang zijn dat de informatie die wordt ontvangen binnen een bestaande ordening kan worden toegevoegd. Wat betreft de metagegevens is het zo dat attributen in bron- en doelsysteem verschillende namen (labels) en waarden kunnen hebben. Een mapping is er op gericht om overeenstemming te verkrijgen over de betekenis en de waarden van attributen in bron- en doelsysteem, waarbij MDTO als spreekwoordelijke vertaalsteen gebruikt kan worden. Bij een uitwisseling zijn minimaal de verplichte MDTO- attributen aanwezig en voorzien van waarden.

Op het platform KIA is een MDTO-mappingtemplate beschikbaar die als basis kan dienen voor een mapping. Naar behoefte kan deze worden uitbreid. Bijvoorbeeld met kolommen met extra informatie. Ook is per aggregatieniveau een apart tabblad te gebruiken.

De betrokken medewerkers gaan samen na wat de betekenis en mogelijke waarden zijn van de metagegevens in het bron- en/of doelsysteem.

Bij een uitwisseling kan het nodig zijn om aanvullende metagegevens uit te wisselen die niet in MDTO zijn gedefinieerd. Voor de context van de informatie of voor de taakuitvoering van de ontvangende partij. MDTO biedt een mechanisme om ook deze gegevens mee uit te wisselen (attribuut ‘aanvullende metagegevens’). Organisaties moeten hier onderling wel afspraken over maken. 

Als de mapping inhoudelijk klopt en volledig is, kunnen partijen de mapping vaststellen. De mapping kan bijvoorbeeld als brondocument dienen bij een uitwisseling.

Het kan nodig zijn om het generieke metagegevensschema aan te passen. Bijvoorbeeld vanwege veranderende wensen of nieuwe inzichten. Of er kunnen wijzigingen in MDTO zijn doorgevoerd. Ook kunnen de metagegevensmodellen van bron- en doelsystemen bij upgrades bedoeld of onbedoeld wijzigen.