29 maart en 14 april: MDTO in Grip op Informatie

Header Grip op Informatie
24 maart 2022

Op 29 maart  geeft het Nationaal Archief een webinar: Metagegevens voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie (MDTO) nader uitgelegd. Daarnaast komen praktijkvoorbeelden aan bod in het webinar MDTO op 14 april. De webinars maken deel uit van de Vijfde Week van Grip op Informatie, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 Informatieprofessionals uit centrale en decentrale overheden, en vanzelfsprekend ook de leveranciers van de informatiesystemen, zijn van harte uitgenodigd deze online bijeenkomsten bij te wonen.

MDTO nader uitgelegd

Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie is een norm voor het vastleggen en uitwisselen van eenduidige metagegevens. MDTO is vastgesteld voor decentrale overheden en kan ook worden toegepast door rijksinstellingen. Tijdens het webinar MDTO nader uitgelegd zetten Vincent Hoolt en Wout van der Reijden, adviseurs recordkeeping bij het Nationaal Archief, uiteen wat MDTO is en hoe het tot stand is gekomen. Ook geven ze tips over hoe organisaties er zelf mee aan de slag kunnen gaan.

14 april: MDTO in de praktijk

Om organisaties te ondersteunen bij het toepassen van MDTO startte het Nationaal Archief vorig jaar een koplopersgroep. Hieraan namen o.a. de gemeenten Epe en Groningen deel. Een aantal betrokken adviseurs en managers presenteren in het webinar MDTO hun aanpak van en ervaringen met MDTO.

Aanmelden

Wilt u het webinar MDTO nader uitgelegd en/of het MDTO-webinar bijwonen? Aanmelden kan op deze pagina's op de website van VNG. Of via de links in het volledige programma van de Vijfde Week van Grip op Informatie.

Nog meer verhalen van koplopers

Meer lezen over praktijkervaringen? In Od-magazine verscheen onlangs een artikel: Op kop met MDTO. Het stuk gaat in op ervaringen van de koplopersgroep bij het toepassen van MDTO. En de inzichten en het vertrouwen dat de gezamenlijke kennisuitwisseling bood.

Het kennisplatform Metadata publiceerde op het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) het blog Aan de slag met MDTO. Hier komt het praktijkvoorbeeld aan bod van koploper en adviseur informatiebeheer Alex l’Ami van het ministerie van Defensie.  l‘Ami ging samen met zijn collega’s als een van de eersten binnen de rijksoverheid aan de slag met MDTO.

Ook Treasor zat bij de koplopers. In een blog over de eerste stappen met MDTO op KIA vertellen zij over het onderzoek met de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel naar de toepassing van deze nieuwe metadatastandaard en het overbrengen van digitale informatie naar een e-depot.