Deze gravure toont de verovering van het zuiden van Sulawesi (Makassar in huidige Celebes) in 1667. Het is een strategisch punt in de nootmuskaat- en kruidnagelroute tussen Batavia en Ambon en de rest van de Molukken. Gouverneur-generaal Cornelis Speelman (linksboven) leidt de expeditie, ook Radja Pallaca, de koning van de Boeginezen, (rechtsboven) vecht mee tegen de koning van Makassar. Speelman laat meer dan dertig dorpen platbranden, en duizenden mensen gevangen nemen die als slaaf worden verkocht. Overigens dienen in het VOC-leger ook veel inheemse militairen.
Slavernij is een gebruik dat al voor de komst van de VOC wijdverbreid in Azië. Tijdens het bewind van de VOC worden honderdduizenden mensen tot slaaf gemaakt en verkocht. Niet alleen hoog geplaatste VOC-functionarissen, ook het lagere personeel en vrije burgers houden tot slaaf gemaakten. Die werken soms in de huishouding maar worden ook verhuurd op suikerplantages en voor de bouw van vestingwerken. Zo brengen zij geld in het laatje van hun eigenaars.
De gravure is ingekleurd. Er zijn meerdere versies van deze gravure van Romeyn de Hooghe (1645-1708). De prent van De Koninklijke Bibliotheek is heel anders ingekleurd. Bekijk ook deze prent in de collectie van het Rijksmuseum met meer informatie en een gedicht van Vondel.
Leestip: de letter f moet vaak als een s gelezen worden.
Verovering Makassar in 1667
4.VELH inv. Nr 619-68