Wij zijn hier – Van eerste moslims tot minaret vanaf 25 september te zien

Hindostaanse moskee in Suriname
14 augustus 2024

Vanaf 25 september 2024 is in het Nationaal Archief de kleine  tentoonstelling Wij zijn hier – Van eerste moslims tot minaret te zien. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Moslim Archief. De geschiedenis van Nederland is al lange tijd verweven met de islam. De tentoonstelling belicht de komst van de eerste groepen moslims door de ogen van Nederlandse moslims van nu. Wij zijn hier is tot en met zondag 8 december te zien in het Nationaal Archief in Den Haag.

Wij zijn hier 

De vroegste contacten van Nederland met de islam waren vooral handelsrelaties tussen de Nederlandse Republiek en het Ottomaanse Rijk in het Middellandse Zeegebied. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw veroverden Nederlandse handelscompagnieën gebieden in Azië, met name het huidige Indonesië. Vanaf toen kwam Nederland veel directer in contact met moslims en het islamitische geloof. In voormalig Nederlands-Indië en Suriname heerste Nederland over miljoenen moslims. De koloniën waren ver en de meeste bewoners hadden geen geld of toestemming om naar Nederland te reizen. Daardoor ontstaan pas in het begin van de twintigste eeuw de eerste moslimgemeenschappen in Nederland. In Wij zijn hier staan drie van deze gemeenschappen centraal: Molukkers, Javaanse Surinamers en Hindostaanse Surinamers. Zij zijn een blijvend onderdeel van de Nederlandse maatschappij geworden.

Moslims van nu

In Wij zijn hier komen drie Nederlandse moslims aan het woord. We kijken door hun ogen  naar de komst van de eerste groepen moslims in Nederland. Fâris van de Lisdonk, derde generatie islamitische Molukker, vertelt over zijn grootouders die in 1951 in Nederland aankomen. Ook is in de expositie een deel van de slendang (draagdoek) van de adoptief overgrootmoeder van Emillio Kertokarijo te zien. De moeder van de oma van Emillio ging na vijf jaar als contractarbeider te hebben gewerkt terug naar Java. Op de plantage in Suriname had ze drie kinderen gekregen. De oma van Emillio heeft ze ter adoptie af moeten staan om de overtocht te kunnen betalen. De slendang staat daarom voor Emillio symbool voor bescherming en veerkracht. Tot slot vertelt de Hindostaanse Gracia Rahman Khan aan de hand van de originele dagboeken van haar overgrootvader over zijn werk als contractarbeider in Suriname.

Moslim Archief 

De tentoonstelling is samengesteld door het Moslim Archief, een nieuw initiatief dat als doel heeft het erfgoed van Nederlandse moslims in het collectieve geheugen van Nederland te verankeren. 

Informatie

De grafische vormgeving van de tentoonstelling is verzorgd door Gayle Tjong-Kim-Sang.

Noot voor de redactie 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mick Choros, mick.choros@nationaalarchief.nl, 0653685354.

De officiële opening van de tentoonstelling Wij zijn hier vindt plaats op dinsdag 24 september om 19.00 uur.

Tentoonstellingsperiode 25 september 2024 tot en met 8 december 2024.
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag