Museumnacht Den Haag 2024

9 augustus 2024

Op zaterdag 12 oktober 2024 is het Museumnacht in Den Haag. Net als vorig jaar doet het Nationaal Archief hieraan mee. Tussen 19.00 uur en 0.00 uur openen de deuren voor een avond vol muziek, cultuur en geschiedenis.

Museumnacht Den Haag

Tijdens de Museumnacht verwelkomen 35 Haagse kunst- en cultuurinstellingen bezoekers met een Museumnachtticket. Met dit ticket kun je alle deelnemende musea en programmaonderdelen bezoeken. Kaarten zijn te koop via de website van Museumnacht Den Haag. Daar vind je ook meer informatie over het programma, de ticketprijzen en verschillende praktische zaken. 

Cluster Den Haag Centraal

Het Nationaal Archief valt samen met het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG), de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder het ‘Cluster Den Haag Centraal’. Al deze instellingen bieden een uitgebreid programma aan op maar 3 minuten wandelen vanaf Den Haag Centraal. 

Wat is er te doen in het Nationaal Archief? Een selectie uit het programma: 

Workshop koffiedik kijken  

Volg de workshop koffiedik kijken en leer alles over deze eeuwenoude Turkse traditie van voorspellen. Wie weet wat je ontdekt over je eigen toekomst. Drink een kopje Turkse koffie en laat je verrassen door de zachte en licht gezoete smaak. Aan de hand van de vorm van jouw koffiedik blik je vooruit.

Workshop Turkse sieraden maken  

Maak je eigen broche of ketting met sieradenmaakster Nilgün Özavşar en haar bijzondere materalen, zoals de traditionele Turkse ‘nazar’. Deze oogkralen beschermen je tegen het boze oog. Na afloop neem je het zelf gemaakte sieraad mee naar huis.

DJ-set Beraber Music

Beraber is Turks voor ‘samen’ en niets maakt deze Turks-Nederlandse producer en dj blijer dan te zien hoe mensen samenkomen op de dansvloer. In de hal van het Nationaal Archief draait Beraber de hele avond soulvolle deephouse en mellow techno voor iedereen. 

Rondleiding tentoonstelling ‘Wij zijn hier’

Ga mee met de rondleider en leer meer over de geschiedenis van de eerste moslimgemeenschappen in Nederland. De tentoonstelling ‘Wij zijn hier’ richt zich op drie van deze gemeenschappen: Molukkers, Javaanse Surinamers en Hindostaanse Surinamers. Hoe kijken Nederlandse moslims van nu naar deze geschiedenis? 

Wijnproeverij met Zuid-Afrikaanse wijnen

Proef de Zuid-Afrikaanse wijnen van sommelier Pardon Taguzu. Tijdens de wijnproeverij vertelt hij over de geschiedenis van wijn in Zuid-Afrika. En kom je meer te weten over de verbondenheid van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie met het Nederlandse kolonialisme en de slavernijgeschiedenis.

Mocktailbar

Geniet van een bijzondere mocktail, voor iedereen die tijdens de Museumnacht zin heeft in een feestelijk alcoholvrij drankje.

Wees er snel bij met de aankoop van je ticket om deze Museumnacht niet te missen.