Op donderdag 17 januari openen minister Van Engelshoven en minister Slob de nieuwe vaste educatieve tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? in het Nationaal Archief. Samen met leerlingen worden de deuren geopend van spannende reizen langs historische personen, die je doen beseffen hoe anders het leven kan zijn in een andere tijd op een andere plaats.
Wie ben ik, wie was jij?
In de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? ervaar je hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt. Aan de hand van historische personen als George Maduro, Aquasi Boachi, Tula, Cornelia van Neijenroode of Aletta Jacobs ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?
Onderwijsprogramma’s
De tentoonstelling biedt vier verschillende programma’s die scholen met hun leerlingen kunnen volgen: Goed en fout in de Tweede Wereldoorlog, Van huis en haard, Handel en slavernij en Vecht voor je recht. De eerste drie programma’s zijn geschikt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Vecht voor je recht wordt alleen voor het voorgezet onderwijs aangeboden.
Het Nationaal Archief biedt scholen uit Zuid-Holland gratis busvervoer aan t/m het eind van 2019.
Individuele bezoeker
In het weekend en tijdens de schoolvakanties is de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? geopend voor de individuele bezoeker. Kinderen en hun begeleiders kunnen met een tablet in de hand chatten met de historische personen George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs.
5 eeuwen Nederland
Bij de tentoonstelling is het boek 5 eeuwen Nederland Op weg naar vrijheid en gelijkheid verschenen. Persoonlijke levens vertellen het verhaal van de Nederlandse democratie en het streven naar gelijkheid. Veel personen uit de tentoonstelling zijn terug te vinden in dit boek. Uitgeverij WBooks, in samenwerking met het Nationaal Archief, redactie Paul Brood, Ron Guleij en Arjan Poelwijk. 176 pagina’s, gebonden. Prijs € 29,95.
Bestel het boek in de webwinkel
Nationaal Archief
In het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. We helpen je aan nieuwe inzichten door je altijd en overal toegang te geven tot ons nationaal geheugen. Het Nationaal Archief beheert en presenteert een rijke collectie van 142 kilometer documenten, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 1,2 petabyte aan digitale bestanden.