Laatste kans: Bezoek de tentoonstelling De wereld van de VOC in het Nationaal Archief

Tafelbaai Johannes Vingboons
8 juni 2018

De tentoonstelling De wereld van de VOC  nog niet bezocht? De tentoonstelling is nog tot en met 24 juni te zien in het Nationaal Archief. Op de laatste dag van de tentoonstelling geeft historicus Wim Manuhutu een gratis speciale rondleiding door De wereld van de VOC. De toegang is het laatste weekend gratis.

 

Wim Manuhutu 

Manuhutu gaat tijdens de speciale rondleiding in op de verwerking van het koloniale verleden in Nederland. Hoe is de omgang met het VOC-verleden veranderd? Wim Manuhutu is historicus en studeerde aan de Universiteit Utrecht waar hij zich specialiseerde in de geschiedenis van Indonesië. Momenteel is Manuhutu bezig met onderzoek naar de discussies over ‘gemeenschappelijk cultureel erfgoed’ in de culturele diplomatieke verhoudingen tussen Nederland, Indonesië en Suriname. Daarnaast is hij als gastdocent verbonden aan het de Vrije Universiteit en het Amsterdam University College.

Gratis entree en rondleiding

In het laatste weekend van de tentoonstelling De Wereld van de VOC zijn de rondleiding en entree gratis.
Zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018
Openingstijden: 11.00 tot 17.00 uur 
Rondleiding: 24 juni 2018 van 13.00 tot 14.00 uur 
Kosten: gratis
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast station Den Haag Centraal
Aanmelden

De wereld van de VOC 

Van 1602 tot 1798 heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief topstukken uit het VOC-archief samen in de tentoonstelling. Ga mee op ontdekkingsreis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar VOC-geschiedenis. Persoonlijke verhalen brengen de VOC-tijd tot leven en laten zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is.
De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.