Reflectie vanuit The Black Archives
"Archieven moeten een proactieve rol spelen in het maatschappelijk debat." Met deze stelling opent Mitchell Esajas zijn Ketelaarlezing op dinsdag 15 december. Het overgrote deel van de deelnemers is het hiermee eens. Over die rol is Esajas voorzichtig hoopvol. Maar we zijn er nog lang niet.
De Ketelaarlezing van Michell Esajas terugkijken kan via deze link
Online interview
De alweer 18e editie van de Ketelaarlezing bestaat dit keer uit een online interview. Ivette Forster praat met Esajas over zijn betrokkenheid bij The Black Archives en het ontbreken van zwarte en andere niet-dominante perspectieven in Nederlandse archieven. Zo’n 300 mensen wonen de lezing digitaal bij.
Gaten in de geschiedenis
In het gesprek gaat Esajas in op de lacunes in het historisch perspectief. “Die stilte begint al in de archieven.” Als voorbeeld haalt hij een wisselbrief uit 1863 aan. Een financiële tegemoetkoming van de Nederlandse regering aan plantagehouders voor het afschaffen van de slavernij. “Het is makkelijk om bronnen te vinden van de regering en de plantagehouders. Maar niet van slaafgemaakten. Archieven zijn daardoor niet neutraal.”
Meerstemmigheid
Via een chatfunctie kunnen deelnemers vragen stellen. Een deel daarvan is beantwoord in de lezing. Bijvoorbeeld over de rol van The Black Archives om jongeren enthousiast te maken voor het archiefwezen. Esajas: “Jongeren voelen zich niet aangetrokken, omdat ze zich niet herkennen in de verhalen die worden verteld en getoond. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij opleidingen en instellingen om meerstemmigheid in te voeren en ook inclusief te doceren.”
Volledig beeld door samenwerken
Een deel van de archieven van The Black Archives is nu doorzoekbaar gemaakt via www.archieven.nl. Daarnaast is een deel van de collectie digitaal beschikbaar. Hierdoor is het makkelijker om ook die perspectieven mee te nemen in onderzoek. Mitchell pleit voor nauwe samenwerking met archief- en erfgoedinstellingen. En ook met cultuur en onderwijs. “Door de context aan te bieden, bied je het hele verhaal aan.”
De Ketelaarlezing is niet op de gebruikelijke manier afgesloten met een borrel. Het deelnemende publiek heeft desalniettemin zeer enthousiast gereageerd.
Over Mitchell Esajas
Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie en is medeoprichter van The Black Archives & New Urban Collective. Hij is betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs en diversie en inclusie op de arbeidsmarkt. Daarnaast werkt hij als programmamanager Anthropology & Sociology op de Universiteit van Amsterdam.
The Black Archives
The Black Archives is als initiatief ontstaan vanuit de noodzaak om Zwarte en niet-dominante perspectieven zichtbaar te maken. Op basis van het archief ontwikkelt The Black Archives exposities en een dynamisch publieksprogramma bestaande uit lezingen, debatten, workshops en andere activiteiten. Dit alles rondom historische en actuele onderwerpen zoals het koloniale en slavernijverleden en de erfenis ervan in de vorm van racisme en ongelijkheid.
The Black Archives heeft de missie om de verborgen geschiedenis zichtbaar te maken en streeft ernaar om proactief bij te dragen aan een gelijkwaardige samenleving.