COMM - Museum voor Communicatie draagt postwaardencollectie over aan Nationaal Archief

16 maart 2018

Het Nationaal Archief krijgt een topcollectie in huis van meer dan 1 miljoen postzegels en circa 200.000 ontwerpen. Het COMM - Museum voor Communicatie blijft de topstukken tentoonstellen.


Belangrijke onderzoekscollectie

De collectie Postwaarden die COMM overdraagt, is een belangrijke bron van kennis over (inter)nationale postwaarden en cultuurhistorie, zoals over de geschiedenis van de vormgeving. Het Nationaal archief zorgt dat de hele collectie voor de eeuwigheid bewaard en toegankelijk blijft en leent de topstukken uit aan COMM zodat een breed publiek ze kan blijven zien. 

Van nationale en internationale betekenis

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek van het Nationaal Archief: “Wij hebben geen moment getwijfeld of we deze collectie moesten opnemen. Zij is van nationale én internationale betekenis en sluit goed aan bij wat wij al in huis hebben. Door de collectie op te nemen, kunnen we garanderen dat deze ook in de toekomst bewaard, toegankelijk en zichtbaar blijft. Het vormt een enorme bron van kennis voor diegenen die onderzoek doen naar post en postwaarden of naar vormgevingsgeschiedenis. Welke vraag je hier ook over hebt, het antwoord vind je voortaan in het Nationaal Archief.”

Nationaal Archief nieuwe schatbewaarder

De collectie is vooral een onderzoekscollectie en is volgens directeur Tobias Walraven van COMM daarom meer op zijn plaats in het Nationaal Archief. In het vernieuwde COMM - Museum voor Communicatie staat de invloed van communicatie meer centraal. De collectie speelt een relatief kleinere rol. “Om die reden zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe schatbewaarder, op voorwaarde dat de collectie bijeen en toegankelijk blijft. In het Nationaal Archief hebben we die betrouwbare partner gevonden.” 

Beroemde zegels en Dutch Design

De collectie behoort vanwege de omvang en samenstelling tot de top 10 postwaarden collecties ter wereld. Naast beroemde zegels als de Blauwe Mauritius (de kostbaarste postzegel ter wereld) en de One Penny Black (de eerste postzegel ter wereld), is de collectie rijk aan ‘Dutch Design’. De collectie bevat naast meer dan 1 miljoen postzegels, circa 200.000 originele ontwerpen van grote namen als Piet Zwart, Wim Crouwel, Ootje Oxenaar, Irma Boom, Dick Bruna, Fiep Westendorp, Max Velthuis, Anton Corbijn en Rieneke Dijkstra.

Terug in overheidshanden

De postwaardencollectie is aanleiding geweest voor de oprichting van het Postmuseum in 1929, nadat verzamelaar Pieter Waller zijn postzegelcollectie had geschonken aan de Nederlandse Staat. Het Postmuseum werd vervolgens het PTT Museum, en in 1998 ging het verzelfstandigde museum verder onder de naam Museum voor Communicatie, sinds november 2017 kortweg COMM.
Door overdracht van de collectie aan het Nationaal Archief keert de collectie weer terug in overheidshanden. De archieven van de PTT (waaruit het huidige PostNL is voortgekomen), die een belangrijke context vormen bij collectie, waren al ondergebracht bij het Nationaal Archief. 

Collectie groeit door

De collectie blijft groeien, want PostNL blijft iedere nieuwe Nederlandse zegel aanleveren. 
Op 5 maart werd nog een postzegel aan de collectie toegevoegd. Eén met daarop het Plakkaat van Verlatinge uit het Nationaal Archief, dat eind januari is gekozen tot ‘Het Pronkstuk van Nederland’.

Onderzoek doen in de collectie

De collectie is nog niet voorzien van een archiefinventaris. Inzage in het archief kan voorlopig alleen op afspraak. Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@nationaalarchief.nl.