Op donderdag 14 november vond op het Nationaal Archief de slotbijeenkomst plaats van de Winter School. Onder de noemer ‘Managing Archives. Challenges and chances for the 21st century archivist’ namen zestien archiefprofessionals uit Brazilië, India, Indonesië, Suriname, Sri Lanka en Zuid-Afrika deel aan deze achtdaagse training. Met deze Winter School zet het Nationaal Archief in op kennisuitwisseling en de versterking van het archievenveld in de partnerlanden van het Programma Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE).
Van restauratie tot e-Depot
De Winter School bevatte een breed palet aan onderwerpen. Van acquisitie van papieren archiefcollecties tot het inrichten van een e-Depot voor de duurzame opslag van digitale bestanden. En van restauratie van archiefstukken tot het transcriberen met semi-automatic handwritten text recognition-software. Tijdens de slotbijeenkomst blikten deelnemers terug op de cursus. Ook lieten ze zien hoe ze de opgedane kennis in hun eigen werkpraktijk kunnen toepassen. “We can now make new suggestions and take small steps with our organisation to implement the things we’ve learned”, aldus een deelnemer.
Medewerkers van het Nationaal Archief en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) verzorgden de cursus. Het evenement werd georganiseerd vanuit het Programma Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE), waarvan het Nationaal Archief een van de uitvoerende organisaties is.
Programma GCE
Binnen het GCE-programma werkt Nederland samen met tien partnerlanden waarmee we een gedeelde geschiedenis hebben. Het Nationaal Archief zet zich met archiefinstellingen van deze landen in voor duurzame opslag en (betere) toegankelijkheid van archiefcollecties die te maken hebben met het gedeeld verleden.