Websitearchief De Nederlandsche Bank in te zien bij Nationaal Archief

Nicole Stolk, directielid DNB en Afelonne Doek, Algemene Rijksarchivaris
22 februari 2023

Het websitearchief van De Nederlandse Bank (DNB) uit de periode 2010 – 2020 is formeel overgebracht naar het Nationaal Archief en vanaf nu online in te zien door onderzoekers en andere belangstellenden. 

Ondertekening

Op 21 februari ondertekenden Nicole Stolk, directielid DNB, en Afelonne Doek, Algemene Rijksarchivaris, de verklaring van overbrenging van het websitearchief van De Nederlandsche Bank. In de DNB-webarchieven komen belangrijke gebeurtenissen terug, zoals het compenseren van consumenten via het depositogarantiestelsel na de val van de DSB bank, maar ook het invoeren van het nieuwe vijf euro biljet en de opkomst van cryptovaluta.

Webarchief DNB  2010 - 2020

De collectie die naar het Nationaal Archief is overgebracht bestaat uit:

  • het archief van de corporate website (www.dnb.nl) uit de periode 2010-2020;
  • het archief van de website Open Boek Toezicht (toezicht.dnb.nl) uit de periode 2014-2020.

Het webarchief is geheel openbaar en is online in te zien. Andere DNB-stukken die in het Nationaal Archief te vinden zijn, gaan onder andere over de oprichting van de Bank in 1814, het archief van verschillende DNB-presidenten en jaarverslagen.  

Open op Orde

Aan overheidsinformatie kunnen burgers en bedrijven rechten ontlenen. Zo zijn ook openbare websites belangrijke bronnen van informatie over het handelen van de overheid. Daarom is het belangrijk om terug te kunnen halen welke informatie op een bepaald moment op een website stond. Daarnaast heeft deze informatie ook cultuurhistorische en wetenschappelijke waarde. De overbrenging van het webarchief komt voor uit het actieplan dat DNB gemaakt heeft in het kader van het programma ‘Open op Orde’. Het programma waarmee de Rijksoverheid zijn informatiehuishouding de komende jaren wil verbeteren.  

Nicole Stolk: "Een website-archief maakt het mogelijk om breder terug te kunnen kijken naar bepaalde gebeurtenissen. Hoe berichtte DNB hierover? Wat speelde er nog meer in die tijd? Het verrijkt andere informatie en geeft meer context. Zo draagt ons websitearchief bij aan openheid over de werkwijze van DNB. En daarbij is het voor DNB ook één van zijn de eerste afgeronde projecten binnen het programma Open op Orde.” 

Beide partijen zijn erg blij met hoe de samenwerking is verlopen. “Dit project draagt bij aan ons lerend vermogen rondom webarchivering”, reageert Afelonne Doek verheugd. “De Archiefwet verplicht overheidsorganisaties om hun websites met regelmaat te archiveren en voor rijksorganisaties geldt dat zij gevormde archieven op termijn moeten overbrengen naar het Nationaal Archief. Op deze manier is gewaarborgd dat de informatie nu en in de toekomst duurzaam toegankelijk is voor iedereen die daar recht op heeft.”

Websitearchivering voor overheden 

Webarchivering wil zeggen: openbare webcontent dagelijks oogsten, opslaan en toegankelijk maken voor publiek. 

Sinds 2021 is voor het archiveren van rijksoverheidswebsites het platform ‘Webarchivering Rijksoverheid’ ingericht, ontstaan vanuit het project Webarchivering van het Rijksprogramma voor Duurzame Digitale Informatiehuishouding (RDDI). De uitvoering ligt bij GW Cross Media die de websites toegankelijk maakt op sitearchief.nl. Voor deze aanpak vormt de Richtlijn archiveren overheidswebsites van het Nationaal Archief de basis. Op termijn worden de websites overgebracht naar het e-Depot van het Nationaal Archief.

Het overgebrachte webarchief van DNB is van vóór de inrichting van het centrale platform en de publicatie van de richtlijn archiveren overheidswebsites. Dit worden ‘legacy websites’ genoemd: ze zijn inmiddels offline, maar moeten wel blijvend bewaard worden zoals vastgelegd in de selectielijsten van de DNB op basis van de Archiefwet. Ook voor het archiveren van deze websites geldt dat ze zoveel mogelijk moeten voldoen aan de Richtlijn. DNB heeft ervoor gekozen om het websitearchief uit de periode 2010 – 2020 vervroegd over te brengen in verband met veranderingen in het applicatiebeheer. Vervroegd overbrengen gaat altijd in overleg met het Nationaal Archief en draagt bij aan een open overheid.

Meer informatie of vragen over websitearchiveren of overbrengen van archief? Bezoek de website van het Nationaal Archief of kijk op openoverheid.nl. Vragen? Mail naar info@nationaalarchief.nl.

Nationaal Archief

2.25.119 Nederlandse Bank NV, Archief van de websites van de Nederlandsche Bank 2010-2020