Voortgangsbericht Archiefwet

Antwoorden op Kamervragen naar de Tweede Kamer gestuurd
Afbeelding van de Tweede Kamer 2021
10 juli 2023

In november 2021 is de Archiefwet 2021 naar de Tweede Kamer gestuurd. Op 11 april 2022 hebben de Tweede Kamerleden hiervan verslag uitgebracht. De Kamervragen gaven aanleiding om het wetsvoorstel aan te passen. De voorgestelde wijzigingen en de antwoorden op de vragen van de Kamer zijn vrijdag 30 juni 2023 behandeld en goedgekeurd door het kabinet en naar de Tweede Kamer gestuurd.

Aanpassingen

De belangrijkste aanpassingen in het voorstel Archiefwet 2021 zijn onder meer:

  • De Minister van Binnenlandse Zaken wordt toegevoegd als medeondertekenaar van het wetsvoorstel.
  • Er wordt verduidelijkt wat er wel en niet onder het documentbegrip valt. Dat was een advies van de Inspectie overheidsinformatie en erfgoed. 
  • Er wordt duidelijk vastgelegd dat overheidsorganen niet zelf kunnen bepalen dat documenten buiten de wet vallen. 
  • Er wordt aangekondigd dat we in het archiefbesluit criteria opnemen voor blijvend te bewaren documenten. Dat geeft archiefvormers en de samenleving meer duidelijkheid over welke categorieën documenten in ieder geval voor eeuwig bewaard moeten worden. 
  • De beheerregels die overheidsorganen moeten opstellen, worden aangescherpt. Er moet worden omschreven wat het overheidsorgaan daadwerkelijk doet om zijn documenten in duurzaam toegankelijke staat te brengen en te houden. 

Het volledige overzicht van aanpassingen staat in de Nota van Wijziging.

Meer informatie

Op de website van de Tweede Kamer staat meer informatie over de intrekking van de Archiefwet 1995 en vervanging door de Archiefwet 2021.