Op de Archiefdagen is het boekje 'Spoorloos? Bekijken, beoordelen en behandelen van schimmel op papier’ gepresenteerd. Dit is de eerste publicatie vanuit Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA). Iedereen kan het boekje vanaf nu downloaden op kennisplatform conservering.
Download 'Spoorloos? Bekijken, beoordelen en behandelen van schimmel op papier'
Schimmel leeft!
Voor een archiefmedewerker is een totaal beschimmelde collectie een van de grootste nachtmerries. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Maar als conserveringsadviseur of collectiebeheerder die zorgt voor de fysieke collecties hoort het wel bij je taken om die nachtmerrie te voorkomen. Dat kan hoofdbrekens opleveren. Op de KIA startbijeenkomst in april 2016 werd schimmel genoemd als een van de tien onderwerpen waar het platform aandacht aan zou kunnen besteden. Ook tijdens een bijeenkomst van collectiebeheerders van de Regionaal Historische Centra bleek schimmel te leven!
Pluis in huis
Sinds 1999 is Pluis in huis dé handleiding voor het bestrijden en voorkomen van schimmels in archieven en collecties. Toch blijkt toepassing van deze handleiding soms meer vragen op te leveren dan antwoorden. Waar begin je bij een archief van 400 meter, en wat betekent een positieve ARA-test eigenlijk?
Samen op zoek naar antwoorden
Het delen van alle vragen en problemen over het beoordelen en behandelen van schimmel vormde de motivatie om te naar antwoorden te zoeken en Pluis in huis te moderniseren. Het resultaat van deze samenwerking tussen collega’s van het Nationaal Archief (Gabriëlle Beentjes), het Noord-Hollands Archief (Frederike Leffelaar) en een UvA PI-student (Fleur van der Woude) is de publicatie van het boekje Spoorloos? Bekijken, beoordelen en behandelen van schimmel op papier'.
Download 'Spoorloos? Bekijken, beoordelen en behandelen van schimmel op papier' op de KIA website
Neem deel aan de discussie op het KIA kennisplatform conserveren