Openbaarheidsdag 2018 groot succes

Onderzoekers bezig in de studiezaal
2 februari 2018

Dit jaar was er veel belangstelling voor de stukken die vrijkwamen op Openbaarheidsdag. Bijna alle landelijke kranten, meerdere regionale dagbladen, de websites van die media (en een veelheid aan andere websites), landelijke en regionale radio- en t.v.-journaals besteedden aandacht aan Openbaarheidsdag 2018. Mede hierdoor beschouwen wij het als een groot succes.

Nederlandse Beheersinstituut

Er was vooral veel belangstelling voor de archieven van het Nederlandse Beheersinstituut. Het NBI was tussen 1945 en 1967 belast met het opsporen, beheren en eventueel afnemen van vermogens van landverraders, van Duitsers in Nederland en van tijdens de oorlog verdwenen personen. De interesse voor het NBI werd niet in de minste plaats gewekt door de boeiende lezing van promovenda Marieke Oprel. Hiermee inspireerde ze menig onderzoeker en journalist. Om Openbaarheidsdag helemaal spannend te maken opende Marens Engelhard ter plaatse een aantal verzegelde brieven over het onderzoek naar het oorlogsverleden van Aantjes.

Openbaarheid is belangrijk

We zijn blij dat we zien dat de belangstelling voor Openbaarheidsdag ieder jaar onveranderd groot is. Diana Teunissen, directeur Digitale Infrastructuur en Advies: “Openbaarheid van overheidsinformatie is een belangrijk recht van ons allemaal. En Openbaarheidsdag brengt ook dit onder de aandacht. We moeten ons sterk blijven maken voor het belang van openbaarheid van overheidsinformatie. Dat vragen burgers van de overheid en daarmee ook van ons. Dat is echter geen vanzelfsprekendheid. Het Nationaal Archief is met collega-instellingen en overheden actief bezig die openbaarheid te borgen. En te zorgen dat de informatie beschikbaar blijft.”

Openbaarheidsdag

Het Nationaal Archief is een van de archiefinstellingen die werk maken van Openbaarheidsdag. Het Nationaal Archief startte het initiatief in 2010. In de loop van de jaren is het opgepikt door verschillende andere instellingen en traditie geworden. Engelhard: “Samen werken we hard aan het openbaar maken en houden van overheidsinformatie.”

Lees het eerder verschenen nieuwsbericht over Openbaarheidsdag 2018.