Open op Orde bij Nationaal Archief

Informatie bruikbaar houden is de uitdaging
13 april 2023

Burgers en bedrijven  ontlenen rechten aan overheidsinformatie. Ook voor overheden zelf is het belangrijk om die informatie terug te kunnen vinden. Vooral om hun taak goed uit te kunnen voeren. Het bruikbaar houden van overheidsinformatie, dát is de uitdaging. Zo stelt Suzi Szabó, strategisch adviseur Open op Orde, in Od-magazine.

Door de steeds groeiende (digitale) informatiestroom is de grote opgave voor overheden hoe belangrijke data te selecteren en goed te archiveren. Om dat te kunnen, moet informatie duurzaam toegankelijk zijn. Dus: vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar. Nu en in de toekomst, voor zo lang als nodig is. Het Nationaal Archief helpt daarbij.

Regelen aan de voorkant

De duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie regel je het beste nog vóór de creatie van informatie of nog beter: vóór het inrichten van de informatiesystemen (archiveren-by-design). Daarom hebben we ons meer en meer toegelegd op adviseren van archiefvormers aan de voorkant. En op het aanjagen van innovatie. Zoals het onderzoek naar de automatische classificatie van e-mail.

Open op Orde

Open op Orde is het programma waarmee de rijksoverheid haar informatiehuishouding wil verbeteren. Het Nationaal Archief heeft de opdracht om ministeries, zelfstandige bestuursorganen, uitvoeringsorganisaties en Hoge Colleges van Staat hierbij te helpen. Ook bij het voldoen aan de wettelijke voorschriften. Hier hebben en ontwikkelen we kennisproducten voor. En bieden we ondersteuning voor aan. Dat doen wij niet alleen, maar samen met onze partners binnen Open op Orde. En de mensen uit het veld, in de vorm van redactieteams en klankbordgroepen. Maar ook via de platforms op Kennisnetwerk Informatie en Advies (KIA).

Wat hebben we te bieden?

De activiteiten van het Nationaal Archief als expertisecentrum informatiehuishouding richten zich vooral op het helpen van informatieprofessionals bij archiefvormers met de inrichting van informatieprocessen en -systemen. Dat doen we op de volgende manieren:

  • Kennis delen over de betekenis en gevolgen van de Archiefwet. Bijvoorbeeld: de handreiking Archiveren by design en de richtlijn Archiveren overheidswebsites. Maar ook met inhoudelijke presentaties en workshops voor individuele organisaties.
  • Onderwijsactiviteiten voor informatieprofessionals via workshops, e-learnings, leerexpedities en curricula van onderwijsinstellingen. Zoals de leerexpeditie Archiveren by design.
  • Advies aan archiefvormers over complexe vraagstukken, het vertalen van generieke kaders naar hun eigen context, en het invoeren van duurzame toegankelijkheid in hun eigen organisatie. Bijvoorbeeld met de DUTO-scan.
  • Innovatief onderzoek en ontwikkelingen ten behoeve van duurzame toegankelijkheid van informatie. Bijvoorbeeld het PhD-onderzoek naar process mining (met speciale software het verloop van bedrijfsprocessen in kaart brengen en analyseren) en het Innovatielab Tekstberichten.

Niet alleen voor de rijksoverheid

Alle producten die we maken voor informatieprofessionals, zoals normen, handreikingen en leermaterialen, zijn beschikbaar voor de hele overheid, centraal en decentraal. Het idee is dat dit hen weer helpt bij het ontwikkelen van hun eigen producten en diensten. Onze diensten, zoals adviestrajecten, zijn wel alleen voor de rijksoverheid bestemd.

Meer informatie

Weten of we iets voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via info@nationaalarchief.nl of bekijk onze website. De Open Donderdagen bieden de mogelijkheid om informeel kennis te maken en te praten met andere professionals die zich met informatiehuishouding bezighouden. Deze netwerkborrels zijn een initiatief van regerings­commissaris Arre Zuurmond en vinden elke twee weken plaats op het Nationaal Archief. Houd hiervoor Nationaalarchief.nl of onze social-mediakanalen in de gaten.

Lees het volledige artikel van Suzi Szabó in Od-magazine.