Nu beschikbaar: Module Verantwoordelijkheden in de keten

15 maart 2024

Iedereen die samenwerkt in ketens kent de vraag wel: waar ben ik nu precies bestuurlijk verantwoordelijk voor? Vooral wanneer organisaties intensief met elkaar samenwerken is het lastig te ontwarren wie voor welke informatie zorgdrager is. Deze module helpt bij het beantwoorden van die vraag.

In een informatieketen werken verschillende organisaties met dezelfde informatie, opgeslagen in informatieobjecten zoals tekstbestanden, e-mails of gegevens in een dossier. Binnen een informatieketen kan het een hele klus zijn om te bepalen wie verantwoordelijk is voor welk informatieobject. Oftewel: wie is de zorgdrager? En wat houdt zorgdragerschap voor informatieobjecten concreet in? En hoe verhoudt het zich tot het beheer van die informatieobjecten? 

Zorgdragerschap helder

Als deze vragen onbeantwoord blijven, levert dat discussies op. En dat kan ervoor zorgen dat het archiefbeheer niet wordt ingericht, waardoor de duurzame toegankelijkheid in het gedrang komt. De module Verantwoordelijkheden in de keten helpt overheidsorganisaties om het zorgdragerschap helder te krijgen. 

Op weg met het Ketenkompas 

Naast een algemene uitleg van zorgdragerschap biedt het Nationaal Archief met deze module een hulpmiddel om organisaties binnen de keten op weg te helpen: het Ketenkompas. Aan de hand van vragen geeft dit kompas richting over het zorgdragerschap binnen een informatieketen. De vragen gaan niet alleen over het verwerken en beheren van informatieobjecten binnen de keten, maar ook over randvoorwaardes om de zorgdrager te bepalen. Weten alle betrokkenen wel met wie ze samenwerken? Als dat niet bekend is, hoe weten organisaties binnen een keten dan wie waarvoor zorgdrager is? 

Help het Ketenkompas verder!

Nu de module online staat, willen we als Nationaal Archief het Ketenkompas verder ontwikkelen. We willen ervoor zorgen dat het kompas aansluit op allerlei soorten ketens. We zoeken daarom organisaties binnen een keten die het kompas willen testen. En daarbij kunnen wij uw hulp gebruiken! Bij interesse, neem dan contact met ons op via het contactformulier