De Architectuurschets Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie beschrijft de uitgangpunten en ambities voor de architectuur (inrichting, samenhang en opbouw) van de informatiehuishouding na 2030. De plannen in deze schets zijn belangrijk om grip te krijgen op informatie. Enterprise architecten Steven Ham (Nationaal Archief) en Pieter Hörchner (I-Interim Rijk) lichten de architectuurschets toe op de netwerkborrel Open Donderdag van 7 maart, bij het Nationaal Archief.
We staan als (rijks)overheid voor de uitdaging om de informatiehuishouding structureel te verbeteren. En we zijn daar op allerlei terreinen al volop mee bezig. Maar om dit succesvol en duurzaam te kunnen doen, is het essentieel te kijken naar de belangrijkste grondstof; de informatie zelf. Want grip op de informatiehuishouding vereist allereerst grip op informatie.
Eisen aan informatie
In de Architectuurschets gaat het voor een belangrijk deel over de eisen die we stellen aan informatie en het werken met informatie. Pas als we in staat zijn om informatie in hoge mate te structureren, machineleesbaar te maken en de verwerking ervan grotendeels te automatiseren, kunnen we de nodige stappen zetten. Bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking tussen (overheids)organisaties en transparantie van informatie naar burgers en bedrijven. En vooral ook een goede dienstverlening van de overheid aan die burgers en bedrijven. De gebruiker van de informatie staat hierin centraal. Dit geldt zowel voor de inhoud van de informatie als voor de vorm waarin deze wordt aangeleverd. Met als uiteindelijk doel een structureel betere en meer toekomstbestendige informatiehuishouding. En informatie die duurzaam toegankelijk is.
Denk groot, begin klein
De architectuurschets beschrijft best ingrijpende veranderingen vergeleken met de huidige inrichting. Het kost dan ook de nodige tijd om dit streefbeeld waar te maken. Maar vanuit het motto ‘denk groot, begin klein’, kunnen de eerste stappen in de juiste richting al op korte termijn worden gezet.
Programma Open Donderdag 7 maart 2024
17:00 - 18:30 uur: Netwerkborrel
17:15 - 17:45 uur: Sprekers Steven Ham en Pieter Hörchner
Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij te betreden. Er is geen rijkspas nodig om deel te nemen aan de Open Donderdagen. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Over de Open Donderdagen
Elke even week op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Het doel is om professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. Er zijn regelmatig sprekers aanwezig die tijdens de borrel kennis over de informatiehuishouding met ons delen. Als professional bezig met dit onderwerp? Kom netwerken en kennisdelen!
Praat ook online mee via KIA!
Doorpraten over de thema’s die tijdens de Open Donderdagen aan bod komen, en uw netwerk ook digitaal uitbreiden? Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA, is dé interactieve ontmoetingsplek voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Op KIA staan kennisplatforms met uiteenlopende thema’s. Leden kunnen hier vragen stellen, meedoen aan discussies, kennisdelen en samen kennis ontwikkelen. Iedereen kan lid worden. Bijvoorbeeld van de groep Open Overheid. Dit platform is gericht op informatieprofessionals binnen de rijksoverheid. Of het kennisplatform Informatiehuishouding overheden waar ook vakgenoten van buiten de rijksoverheid aan deelnemen. Log in via Pleio of registreer.