De samenwerking tussen data- en informatieprofessionals komt soms lastig op gang. Het overheidsinformatiemodel biedt een gemeenschappelijk vertrekpunt om die samenwerking op te bouwen door uit te leggen wat overheidsinformatie is en wat de verhouding is tussen gegevens en informatie. Om zo de werelden van gegevens en informatie dichterbij elkaar te brengen.
Het wat en waarom van het model
Het model bestaat uit een plaat waarin de objecten en relaties worden weergegeven. Met centraal het gegevensobject en het informatieobject. Elk object wordt gedefinieerd en de relatie tussen de objecten wordt toegelicht.
Het model is bedoeld voor informatie- en dataprofessionals. Voor wie de brug wil slaan tussen de beide werelden, maar nog een gezamenlijke basis mist. Want hoe kun je een samenwerking opzetten, als je allebei een ander beeld hebt bij overheidsinformatie, informatie en (meta)gegevens? Of niet scherp hebt hoe de relaties zijn tussen gegevens en informatie?
Hoe kun je dit model gebruiken?
Het overheidsinformatiemodel beantwoordt deze vragen, onder andere aan de hand van praktische voorbeelden. De plaat kan ook praktisch worden gebruikt als een praatplaat. Tot slot is het mogelijk om dit generieke model als basis te gebruiken voor een eigen model. Zodat het naadloos aansluit op de context van jouw organisatie.
Wat kun je nog meer verwachten?
Het model is een eerste hulpmiddel van een grotere reeks. Het Nationaal Archief ontwikkelt nu samen met het veld een Gesprekswijzer Duurzame Toegankelijkheid van gegevens. Die zal een leidraad en praktische handvatten bieden om de samenwerking tussen informatie- en dataprofessionals op een aantal onderwerpen te faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals waardering en selectie van gegevens en gegevenskwaliteit.