Komt allen: 6 oktober eerste Open Donderdag op Nationaal Archief

Informeel netwerken voor een open overheid
Serv Wiemers en Guido Enthoven
26 september 2022

Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond trapt op 6 oktober als initiatiefnemer de eerste Open Donderdag af op het Nationaal Archief. De Open Donderdagen zijn netwerkborrels voor iedereen binnen en buiten de overheid die zich bezighoudt met informatiehuishouding voor een open en transparante overheid. Het versterken van het netwerk en uitwisselen van ideeën staat centraal. Voorafgaand aan de eerste netwerkborrel is de boekpresentatie Het recht op ambtelijk vakmanschap.

Open en informeel 

Vaste host van de Open Donderdagen is het Nationaal Archief. Tom De Smet, directeur Archieven, Dienstverlening & Innovatie, Nationaal Archief: ‘Het idee achter de Open Donderdagen is om elkaar laagdrempelig, informeel te ontmoeten en elkaar ook echt te vinden. Wij zijn er trots op dat we de bijeenkomsten hosten. Bovendien passen deze ontmoetingen goed bij onze rol waarin we onze expertise rond de informatiehuishouding intensiever vooraan in de informatieketen van de overheid willen inzetten. Die expertise beperkt zich niet tot archiveren; in een digitale wereld richten wij ons vooral op duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie, waar openbaarheid een belangrijk onderdeel van is.’ De Open Donderdagen vinden elke even week van de maand plaats. En elke tweede even week nodigen we een spreker uit.

Speciale opening: Het recht op ambtelijk vakmanschap

Extra feestelijk aan deze eerste Open Donderdag is de mogelijkheid om deel te nemen aan de presentatie van het boek Het recht op ambtelijk vakmanschap. In dit boek geeft de Stichting Beroepseer, in opdracht van A+O fonds Rijk, advies over het versterken van de positie én het vakmanschap van de rijksambtenaar. Strekking van dit advies is dat rijksambtenaren in beleid, uitvoering en toezicht het recht en de plicht moeten krijgen om meer groepen te dienen: burgers, volksvertegenwoordigers en de eigen beroepsgroep hebben net zo goed recht op ambtelijk vakmanschap als bewindspersonen.

Tijdens de boekpresentatie neemt Maarten Schurink, secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het eerste boek in ontvangst. Er is ook een exemplaar beschikbaar voor elke deelnemer. De boekpresentatie is online te volgen of op locatie bij te wonen. Met de netwerkborrel Open Donderdag na afloop.

U bent van harte welkom!

Wilt u deelnemen aan de netwerkborrel Open Donderdag op 6 oktober? Aanmelden is niet nodig. U kunt gewoon naar binnen lopen. De borrel is van 16.00-18.30 uur.
Voor deelname aan de boekpresentatie Het recht op ambtelijk vakmanschap op 6 oktober van 13.00 – 16.00 uur kunt u zich aanmelden via dit aanmeldformulier. Het aantal plaatsen op locatie is beperkt. Maar online deelname is ook mogelijk. Meer informatie over de boekpresentatie en het programma staat op de website van A+O fonds Rijk.

Beide evenementen vinden plaats op het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag. U heeft geen rijkspas nodig voor toegang. Deelname is kosteloos.