Het Nationaal Archief heeft een informatieblad externe deskundige gepubliceerd op de website. Een overzichtelijke, praktische handleiding voor informatiedeskundigen én anderen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een selectielijst. Met o.a. informatie over de benoeming en het advies van de externe deskundige. En handvatten aan externe deskundigen over het bijdragen aan een selectielijst.
Waarom een informatieblad?
De behoefte aan handvatten kwam o.a. naar voren toen externe deskundigen op 27 september 2019 bijeenkwamen op het Nationaal Archief. Ze wilden met name informatie over de invulling van hun rol en adviesvormen. En ook over het gehele proces van waardering en selectie in brede zin. In deze behoefte voorziet het informatieblad.
Maar het informatieblad is niet alleen bedoeld voor de externe deskundigen. Iedereen die betrokken is bij het maken van een selectielijst en/of bij het aanstellen van een externe deskundigen kan er bruikbare informatie vinden. Bijvoorbeeld over het profiel van een externe deskundigen, de adviesvraag aan de externe deskundige en het benoemingsproces. Hiervoor is een overzichtelijk stappenplan gemaakt.
Belang van externe deskundigen
Externe deskundigen zijn onafhankelijke adviseurs bij het opstellen van een selectielijst. Zij vertegenwoordigen objectief het belang van de burger bij het bewaren of vernietigen van overheidsinformatie. Waar het Nationaal Archief vooral kijkt naar het historisch belang van archiefmateriaal, kijkt de externe deskundigen naar de waarde ervan voor de bewijszoekende burger, de onderzoeker, de journalist, etc.
Externe deskundigen worden benoemd door de minister van OCW (Basis- Voorgezet Onderwijs en Media). Hun betrokkenheid bij de vaststelling van selectielijsten is vastgelegd in het Archiefbesluit. Bij de behandeling van een concept-selectielijst moet altijd een externe deskundige adviseren.
Open het digitale informatieblad externe deskundige.