Informatie op sociale media archiveren #hoedan?

29 augustus 2024

Informatie archiveren op sociale media is lastig. Maar het niet archiveren ervan leidt vrijwel zeker tot informatieverlies. Samen met het werkveld ontwikkelt het Nationaal Archief dan ook een landelijke handreiking voor het archiveren van informatie op sociale media. In totaal bestaat de handreiking uit zes modules. De eerste drie zijn nu beschikbaar op de website van het Nationaal Archief.

De waarde van informatie

Overheden gebruiken sociale media voor interactie met de maatschappij. Onder andere om opinies te peilen rondom maatschappelijke vraagstukken, burgers te informeren over bepaalde maatregelen en vragen te beantwoorden rondom nieuw beleid of actuele thema’s. Die overheidsinformatie op sociale media heeft waarde voor de overheid, de burger, de toekomstige onderzoeker. Maar de archivering ervan is een uitdaging. Want de gebruiker heeft geen volledige controle over de door het mediaplatform opgeslagen informatie. Hierdoor is het archiveren van de informatie erop in veel gevallen een zeer beperkte of niet-ingebouwde functionaliteit. Dit kan leiden tot grootschalig verlies van informatie.

Inhoud eerste modules

De eerste module van de handreiking Sociale media archivering geeft een afbakening van overheidsinformatie op sociale media. Het verduidelijkt wat in de handreiking onder sociale media en overheidsinformatie op sociale media verstaan wordt. De tweede module beschrijft het juridisch kader voor het archiveren van deze informatie. Denk aan de Archiefwet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet open overheid (Woo). De derde module geeft praktische aanbevelingen aan (communicatie)professionals voor de omgang met overheidsinformatie op sociale media om archiveren te vergemakkelijken.

Bekijk de handreiking Sociale media archivering

Nog te verwachten

Begin 2025 publiceren we de overige modules. De vierde module gaat over het waarderen en selecteren van overheidsinformatie op sociale media. De vijfde module is een overzicht van de verschillende methoden en technieken voor het archiveren van deze informatie. De zesde module geeft praktijkvoorbeelden van organisaties die al informatie op sociale media archiveren. En de organisatorische en technische uitdagingen ervan. De handreiking bouwt deels voort op de resultaten van een eerder project van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding waarbij ook het Nationaal Archief betrokken was. En krijgt mede daardoor snel vorm.

Expertisecentrum

Als expertisecentrum ondersteunt het Nationaal Archief overheidsorganisaties bij het goed beheren van hun informatie. Zodat deze duurzaam toegankelijk is en iedereen gebruik kan maken van het recht op overheidsinformatie. Het aanbod bestaat uit kennisproducten, kennisdeling, advies en onderzoek. Het expertisecentrum faciliteert, stimuleert en organiseert activiteiten, samen met een actieve community. Voor actuele informatie: www.nationaalarchief.nl/expertisecentrum.