CABR-archief: 10 miljoenste scan opgeleverd!

Foto website Oorlog voor de Rechter
8 juli 2024

De 10 miljoenste scan van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) is onlangs opgeleverd! Een prachtige mijlpaal. De scans zijn gemaakt in het digitaliseringstraject dat in september 2023 voor Oorlog voor de Rechter van start ging. En ook in enkele eerdere CABR-projecten. Hartelijk dank aan allen die hieraan hebben meegewerkt en meewerken!

Het totale CABR-archief beslaat ongeveer 3,8 kilometer papier. Met zo’n 485.000 dossiers (plm. 32 miljoen pagina’s) over min of meer 425.000 mensen die verdacht werden van collaboratie. Verdacht dus van vrijwillige samenwerking met en/of hulp aan Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bijeenkomsten regionaal historische centra 

Om lokaal en regionaal geïnteresseerd publiek mee te nemen in de komende openbaarmaking en online toegankelijkheid van CABR-archieven, organiseren verschillende regionaal historische centra (RHC’s) in de periode van half oktober tot half december informatiebijeenkomsten. Deze gaan vooral over collaboratie in die regio of locatie en hoe deze doorwerkte in die gemeenschap(pen).

Het Nationaal Archief, RHC voor de provincie Zuid-Holland, organiseert in eigen huis een eerste CABR-informatiebijeenkomst op dinsdag 26 november van 17:00 – 20:30. Houd hiervoor de agenda op onze website in de gaten.

Omzetten in leesbare tekst ook mensenwerk

Het CABR bestaat uit veel verschillende soorten documenten. Een deel van de informatie in die documenten is handgeschreven. Daar zitten ook bijna onleesbare handschriften tussen. Wat het ook niet makkelijker maakt, is de kwaliteit van de documenten. Die is niet altijd even goed, waardoor teksten soms moeilijk leesbaar zijn. Er zitten scheuren in het papier, de inkt is heel licht of er zitten vlekken op. De software die de scans vertaalt naar computer-leesbare tekst is voorbereid op al die verschillende problemen. Maar hoe goed de software ook is (geschreven), alleen met de hulp van mensen kunnen we ook echt een betrouwbare en accurate uitkomst krijgen. Daarom corrigeren meelezers een kleine hoeveelheid automatische transcripties tot ze perfect zijn.

Video over transcripties

Ondanks al deze uitdagingen is meer dan 97% van de getypte teksten en 95% van de handgeschreven teksten goed omgezet. Ook de snelheid is verbluffend. De software maakt een transcriptie in minder dan een halve seconde, waar een mens een uur over zou doen. Binnenkort verschijnt op de website van Oorlog voor de Rechter een video over het maken van transcripties. Dus over het omzetten van een gescande pagina (digitaal plaatje) naar een computer-leesbare tekst.

Over Oorlog voor de rechter

Oorlog voor de Rechter is een gezamenlijk project van het Nationaal Archief, WO2NET, het Huygens Instituut en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Onder de vlag van dit project wordt het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) gedigitaliseerd en de gedigitaliseerde archiefstukken leesbaar en doorzoekbaar gemaakt door middel van kunstmatige intelligentie.

Over Regionaal Historische Centra

Regionaal Historische Centra (RHC’s) beheren bijvoorbeeld archieven van de burgerlijke stand, archieven van notariaat, rechterlijke instellingen, Kadaster, rijksscholen, Rijkswaterstaat, gevangeniswezen en de voorlopers van het centraal bestuur. Naast deze rijksarchieven beheren RHC's archieven van de provincie, gemeenten en waterschappen, maatschappelijke organisaties en particulieren.