Het Nationaal Archief zet zich in voor de openbaarheid van overheidsinformatie. Daar hoort bij dat we zelf het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld op het gebied van open data waardoor veel van onze collectiedata kan worden hergebruikt. Maar ook bij het geven van inzicht in de eigen processen en procedures. Een van die processen is het adviseren van zorgdragers over de openbaarheid van archieven die ze naar het Nationaal Archief overbrengen. Deze adviezen maakt het Nationaal Archief met ingang van 1 oktober 2018 actief openbaar op www.nationaalarchief.nl.
Volgens de Archiefwet zijn overheidsarchieven in principe openbaar. Wanneer daarvan wordt afgeweken is het belangrijk dat belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen zien waarom dat nodig is. Degenen die het archief aan ons overdragen (zorgdragers) motiveren die noodzaak in de toelichting op het Besluit beperkingen openbaarheid. Dat besluit wordt in de Staatscourant gepubliceerd.
De algemene rijksarchivaris adviseert over de beperkingen die zorgdragers willen stellen aan de openbaarheid van rijksarchieven. Dat advies geeft, net als de toelichting van de zorgdrager, inzicht in de afwegingen die bij het stellen van openbaarheidsbeperkingen worden gemaakt. Met de publicatie van de adviezen wil het Nationaal Archief deze inzichten vanaf oktober voor iedereen beschikbaar te maken.
Alleen het advies zelf
Alleen het advies van de algemene rijksarchivaris wordt openbaar gemaakt. Dus niet de onderliggende correspondentie. Openbaarmaking vindt plaats conform de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat betekent dat het Nationaal Archief informatie in het advies die onder de absolute weigeringsgronden van de Wob valt, niet actief openbaar maakt. Bij informatie die onder de relatieve weigeringsgronden valt, wordt steeds een afweging gemaakt.