12 september zbo-kennisfestival - aanmelden kan nu!

Foto van het zbo-kennisfesitval. Fotograaf: Arenda Oomen.
27 juni 2024

Zbo’s opgelet! Op donderdag 12 september organiseert het Nationaal Archief voor de tweede keer het zbo-kennisfestival. Alle informatie- en archiefprofessionals van zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) zijn die dag tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom op het Nationaal Archief. 

Ook dit jaar richten we ons op actuele thema's binnen het vakgebied. De bijeenkomst staat geheel in het teken van kennis delen en kennis maken. 

Workshops en sessies

We starten in de ochtend met een keuze uit de volgende interactieve sessies:

You’ve Got Mail! Aan de slag met e-mailarchivering

E-mail, een kwarteeuw geleden nog onderwerp van een bekende romantische komedie, nu een belangrijke uitdaging voor informatieprofessionals. Tijdens deze interactieve sessie leren deelnemers alles over de mogelijke archiveringsmethoden en de voor- en nadelen ervan. Deze sessie biedt kennis en handvatten om de beste keuze te maken voor de eigen organisatie.

Memory: hoe houden we een actieve herinnering in MS Teams? 

De voordelen van MS Teams en SharePoint zijn u vast niet ontgaan. Maar hoe kun je MS Teams en SharePoint zo inrichten dat de opgeslagen documenten op de juiste manier gearchiveerd worden? Tijdens deze presentatie deelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) haar ervaring over het archiveren van documenten voor bestuurlijke en ondersteunende processen in Microsoft 365 (MS Teams en SharePoint).

Duurzame toegankelijkheid in de praktijk bij zbo’s

Deze sessie gaat over het DUTO-raamwerk; een praktisch hulpmiddel voor het inrichten van de duurzame toegankelijkheid binnen informatiesystemen van de overheid. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en het Nationaal Archief vertellen wat het DUTO-raamwerk precies inhoudt, wat organisaties eraan hebben. En hoe het raamwerk er in de praktijk uitziet als overheidsorganisaties (zbo’s in het bijzonder) hier gebruik van maken. 

Middagprogramma

Na de lunch kunt u via speeddates nader kennismaken met vakgenoten. Op de Kennismarkt is informatie te halen over kennisproducten, de nieuwe Archiefwet, (digitaal) overbrengen en openbaarheid, het proces van (e-mail)selectielijsten, de adviesdiensten van het Nationaal Archief, en meer. Leer onze stelselpartners kennen en denk mee over de zbo-community op KIA. Onze relatiemanagers staan open voor vragen, suggesties, ideeën of gewoon een goed gesprek. We sluiten de dag af met een borrel. 

En nog meer…

Dit is slechts een greep uit de activiteiten die tijdens het zbo-kennisfestival op stapel staan. Het belooft weer een bruisende, veelzijdige en leerzame dag te worden. Voor het volledige programma, houd deze website in de gaten. 

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 5 september via het aanmeldformulier zbo-kennisfestival. Deelname is gratis.