Op 7 november overhandigde Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), het rapport Waarom vrijheid niet kon wachten: Het parlementair debat rondom de afschaffing van de slavernij aan Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer. Het onderzoeksrapport beslaat de periode vóór de afschaffing van de slavernij in Nederland (1853-1863). En is samengesteld door Kwame Nimako, Mano Delea en Mitchell Esajas. De ondertekening vond plaats op het Nationaal Archief.
Waarom de vrijheid niet kon wachten
De titel van het rapport weerspiegelt de stemming ten tijde van het parlementair debat. Het rapport laat zien welke onderzoeken en discussies gevoerd werden binnen de muren van het Nederlandse parlement in de laatste tien jaar voor de afschaffing van de slavernij. Sommige parlementsleden spraken niet alleen over de slavernij als een 'schandelijk systeem' maar ook als 'zijnde een smet' voor Nederland. Toch was dit een debat met een twist. De discussie ging niet zozeer over de vraag óf de slavernij moest worden afgeschaft, maar vooral over de manier waarop. Bepalend waren kwesties van compensatie voor de voormalige eigenaren.
Uiteindelijk werd de afschaffing van de slavernij – met een riante financiële compensatie voor de voormalige eigenaren, tien jaar staatstoezicht op voormalig slaafgemaakten en immigratie van arbeiders van buiten Suriname - een middel om Suriname als landbouwkolonie te behouden.
Archiefstukken
De overhandiging van het rapport werd voorafgegaan door een rondleiding in Nationaal Archief. Tijdens deze rondleiding werd een compilatie van wetsvoorstellen, onderzoeksrapporten, ingekomen verzoekschriften aan de Koning, Koninklijke Besluiten en de uiteindelijke Emancipatiewet gepresenteerd. Deze archiefstukken zijn terug te vinden in de collectie van het Nationaal Archief.
Over NiNsee
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is een kenniscentrum dat kennis verzamelt, beheert en ontwikkelt over de geschiedenis van het trans-Atlantische slavernijverleden en het koloniale verleden. Ook organiseert het NiNsee de jaarlijkse landelijke herdenkingsactiviteiten.
Lees ook het persbericht van NiNsee en het rapport Waarom vrijheid niet kon wachten: Het parlementair debat rondom de afschaffing van de slavernij.