De leenregisters uit de periode 1309-1625 van de heerlijkheid van de Lek en Polanen bevinden zich in het archief Nassausche Domeinraad (1.08.11) in de inventarisnummers 7318-7323. Om uw onderzoek makkelijker te maken is de index Nassause Domeinraad: Leenregisters Polanen en de Lek gemaakt. In deze index vindt u verwijzingen naar 2167 vermeldingen uit de leenregisters.
U kunt de index doorzoeken op plaatsnaam, persoonsnaam of de naam van het leen. Van de lenen zijn in deze index de volgende gegevens opgenomen:
- volgnummer leen
- naam
- leen
- bijzonderheden
- plaats
- bronverwijzing
U kunt scans bestellen of de leenregisters reserveren om in de studiezaal te bekijken.
Scans bestellen
Wanneer u een scan wilt bestellen, klikt u eerst op het zoekresultaat. Op de volgende pagina ziet u de vermelding van het leen, het volgnummer leen en de bronverwijzing (en het folionummer). Klik op de knop 'Bestel scans'. Vul in het specificatieveld het volgnummer leen en het folionummer uit de bronverwijzing in.
Reserveren
Noteer eerst de inventarisnummers, het volgnummer leen en het folionummer die in de bronverwijzing is opgenomen. Vervolgens klikt u op de link achter het woord bronverwijzing. Het inventarisnummer dat u wilt reserveren is geel gemarkeerd. Als u daarop klikt kunt u het stuk reserveren voor inzage in de studiezaal. Als u het leenregister voor zich heeft in de studiezaal kunt u het door u gezochte stuk makkelijk terugvinden met behulp van het 'Volgnummer Leen' en het folionummer.
De Nassause Domeinraad was het bestuurscollege dat het beheer over de domeinen van de familie Oranje-Nassau uitoefende. Deze landgoederen strekten zich uit over het gehele territorium van de Republiek, maar lagen overwegend in Holland, Zeeland, (Noord-)Brabant en Gelderland. Ook in Duitsland, Luxemburg en Frankrijk (vnl. het prinsdom Orange) had men bezittingen.
Het beheer van de goederen vergde een uitgebreide verantwoording door tal van rentmeesters die ter plekke waren belast met o.a. het toezicht op heerlijke rechten, als bijvoorbeeld het recht op de wind of op de visvangst. Al deze rechten en bevoegdheden leverden bij elkaar aanzienlijke inkomsten op ter bekostiging van de hofhouding (paleizen, kunstcollectie e.d.). Voor het verdere beheer was in elk domein tevens een grote hoeveelheid functionarissen aangesteld variërend van hoveniers tot predikanten. Dit gold eveneens het terrein van bestuur en rechtspraak met de aanstelling van schout en schepenen.