Restaurator Alexandra Nederlof: ‘Elk object heeft z’n verhaal’

9 oktober 2024

Uiterst geconcentreerd onderzoeken restauratoren diverse objecten in slechte staat. Voorzichtig en precies strijken ze met een lijmkwastje over aangetast papier, om dat te herstellen. Het is de eerste aanblik als je het restauratieatelier van het Nationaal Archief binnenloopt. Restaurator Alexandra Nederlof: ‘Restauratie is belangrijk en nodig om de fysieke collectie goed te houden en te beschermen.’

Ethische code E.C.C.O.

Door restauratie worden objecten weer mooi, leesbaar en bruikbaar. Zo zijn ze beter te digitaliseren. Maar ook weer bruikbaar voor een tentoonstelling of voor educatie aan scholen. Eventueel is het gerestaureerde object ook op te vragen om te bekijken in de studiezaal of kan het voor bruikleen naar een andere instelling. De vier restauratoren van het atelier werken trouwens volgens de ethische code ‘E.C.C.O. voor restauratoren. Nederlof: ‘Zo kijk ik naar de culturele waarde van een object, waaronder de echtheid, de historische waarde en schoonheid.’

Elk object z’n verhaal

Een voorbeeld: een scheepsjournaal heeft door een scheepsramp schimmelschade. Nederlof restaureert het boek wel, maar laat de schimmelplekken bewust zitten omdat de scheepsramp onderdeel is van de geschiedenis van het object. Elk object heeft z’n verhaal, wat een afweging is om iets wel of niet te restaureren. 

Stijfsel, een pincet en lijmkwastje die gebruikt worden bij een restauratie. Fotograaf: Erik Jansen
Stijfsel, een pincet en lijmkwastje die gebruikt worden bij een restauratie
Fotograaf: Erik Jansen

Restauratie omkeerbaar

Daarnaast is het doel bij een restauratie materialen en restauratietechnieken op zo’n manier toe te passen dat restauratie over een aantal jaar opnieuw kan, als dat nodig is. Een oplossing dus die omkeerbaar is. ‘Reversibiliteit noemen we dat. Bij het Nationaal Archief willen we niet te veel aan een object veranderen. We kijken per object wat nodig is. Het is altijd maatwerk’, zegt Nederlof.

Restaurator Alexandra Nederlof aan het werk in het restauratieatelier. Fotograaf: Erik Jansen
Restaurator Alexandra Nederlof aan het werk in het restauratieatelier
Fotograaf: Erik Jansen

300.000 kaarten

Het Nationaal Archief telt maar liefst 1,2 petabyte digitaal archief en 142 kilometer aan papieren archieven, waaronder boeken en perkamenten. Daarnaast zo’n 15 miljoen foto’s en dia’s en 300.000 kaarten. Ook is het archief rijk aan waszegels, postzegelontwerpen, tekeningen, posters en affiches. ‘Maar ook aparte dingen zoals opgevouwen kleding tussen archiefstukken. En zelfs een kogel in een Justitieel archief, als bewijsstuk. En röntgenfoto’s in de Rode Kruisarchieven’, zegt Nederlof.

De Hingman-collectie

De vier restauratoren van het Nationaal Archief restaureren samen zo’n paar honderd objecten per jaar. Een grote klus waar ze zo’n 2 jaar mee bezig waren is de Hingman-collectie van een paar duizend unieke handgetekende kaarten. Deze werden schoongemaakt en gerepareerd om te digitaliseren.

Oorlogs- en koloniale archieven

Waar werken de handen en ogen van de restauratoren verder aan? Het zijn vooral boeken, papieren documenten en foto’s. Oorlogsarchieven en koloniale archieven behoren tot de meeste restauratieopdrachten, omdat deze vaak van slechte kwaliteit zijn. Nederlof: ‘Daarnaast VOC-archieven die veel gebruikt worden en daardoor veel slijtage hebben.’

Met de hand ingekleurde gedrukte kaart van Suriname uit 1840 Fotograaf: Erik Jansen
Met de hand ingekleurde kaart van Suriname uit 1840
Fotograaf: Erik Jansen

Kaart van Suriname

Op Nederlofs tafel ligt vandaag een grote met de hand ingekleurde kaart van Suriname uit 1840 met gedetailleerde beschrijvingen van honderden suiker-, koffie-, katoenplantages en meer uit de koloniale tijd. Het document, dat een collega herontdekte, moet nog worden gedigitaliseerd. Het is afkomstig van het voormalige ministerie van Koloniën. ‘Dit is een bijzonder document. Iets wat je niet vaak ziet’, zegt ze.

Japans papier met stijfsel

De kaart heeft schimmelschade en de lijm tussen het papier en de linnen onderlaag raakt deels los. Lastig om deze weer aan elkaar vast te maken, want ‘papier zet uit en linnen krimpt, waardoor het niet meer op elkaar past. Een risico is ook dat de lijm de kleuren aantast’, zegt de restaurator. Ze vindt toch een oplossing: aan de randen van de kaart kleine stukjes dubbelgevouwen Japans papier met stijfsel vastmaken tussen het papier en het linnen. Nederlof: ‘Ik maak ook hier een restauratie op maat.’

Inktvraat

Veel voorkomende schade aan documenten is inktvraat, een roestproces in papier met inkt van “ijzergallus”. (Het ijzersulfaat in ijzergallus veroorzaakt roest, red.) ‘Een tropisch klimaat versterkt zo’n proces’, zegt Nederlof. ‘Het stabiele klimaat in het Nationaal Archief vertraagt achteruitgang van objecten met inktvraat.’

Klimaatregeling

Lange tijd was de regel voor een stabiel klimaat: 18 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 50%. Nederlof: ‘Uit onderzoek blijkt dat papier ook bij een andere, energiezuiniger klimaatregeling lang bewaard kan blijven.’ Conserveringsadviseurs Femke Prinsen en Gabriëlle Beentjes gaven advies voor een andere formulering van de klimaateisen in de nieuwe Archiefregeling, waardoor zo’n energiezuiniger regeling mogelijk is.

Bijzondere verhalen delen

Ondertussen zet Nederlof in het atelier haar restauratiewerk enthousiast voort om de kaart van Suriname optimaal voor het voetlicht te brengen. Het leuke aan haar werk vindt ze de bijzondere historische verhalen die schuilen achter de objecten en om die te kunnen delen met het publiek.

Meer informatie en vragen?

  • Wat willen de verschillende gebruikers eigenlijk allemaal weten over het materiaal van boeken en papier? Op vrijdag 18 oktober organiseren het Nationaal Archief en de KB, nationale bibliotheek de ‘Dag van de Materialiteit’ voor vakgenoten en geïnteresseerden. Kom meer te weten over actueel onderzoek naar objecten uit de collecties van het Nationaal Archief en de KB.
  • Is uw instelling geïnteresseerd in een object van het Nationaal Archief, om deze in bruikleen te nemen? Op de pagina ‘Bruikleen aanvragen’ vindt u informatie over een aanvraag doen en de voorwaarden.