Kom naar de Dag van de Materialiteit

Op vrijdag 18 oktober vindt in het Nationaal Archief en de KB Nationale Bibliotheek de tweede "Dag van de Materialiteit" plaats. Op deze dag staat de materialiteit van objecten en collecties centraal. Diverse onderzoeken worden gepresenteerd. Ook zijn er objecten te zien uit de collecties van het Nationaal Archief en de KB.

Bijschrift: Textielmonsters (1788) uit de collectie van het Nationaal Archief die getoond worden op 18 oktober

Verborgen materialiteit

Op deze Dag van de Materialiteit gaat het over obstakels van de verborgen materialiteit bij het digitaliseren. Als een object gedigitaliseerd wordt is het niet altijd mogelijk om alle details goed in beeld te krijgen. Bijvoorbeeld watermerken of bestempelingen of verschillende materialen in één object.

Watermerken in papier

Vragen die tijdens dit event voorbijkomen zijn: ‘Hoe zorgen we ervoor dat deze gegevens over de materialiteit van papieren objecten en boekbanden - die vaak “verborgen” zijn bij onderzoekers en restauratoren - in digitale catalogi meegenomen kunnen worden? En hoe leggen we watermerken in papier vast en sluiten we aan bij internationale databanken? Wat willen de verschillende gebruikers eigenlijk allemaal weten over het materiaal van boek en papier?’

Lezingen en presentaties

In clusters van lezingen, pitches, posterpresentaties en schouwen van objecten uit de collecties van het Nationaal Archief en de KB komt actueel onderzoek aan bod. Concrete kwesties rond het bestuderen en registreren van het materiaal worden besproken.

Voor het programma zie: Dag van de Materialiteit | KB, de nationale bibliotheek.

Praktische informatie 

  • Meld u aan bij de KB voor dit event
  • vrijdag 18 oktober 2024 
  • Locatie: 
    Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag 
    KB, Nationale Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5 Den Haag 
  • Tijd: 09.00 tot 17.00 met na afloop een borrel
  • Prijs: €50,- (inclusief koffie, thee, lunch en borrel)