Terug naar zoekresultaten

4.ZHPB4 Inventaris van het eerste gedeelte van het kaarten- en tekeningenarchief van het Provinciaal Bestuur van Zuid Holland, ook bekend als de Collectie Ernsting, (1531) 1570-1850 (1961)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

4.ZHPB4
Inventaris van het eerste gedeelte van het kaarten- en tekeningenarchief van het Provinciaal Bestuur van Zuid Holland, ook bekend als de Collectie Ernsting, (1531) 1570-1850 (1961)

Auteur

Y.M. Donkersloot-De Vrij

Versie

02-11-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1998 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Provinciaal Bestuur Zuid-Holland: Kaartencollectie Ernsting, voor 1850
Prov. Bestuur ZH / Kaarten Ernsting

Periodisering

archiefvorming: 1570-1850
oudste stuk - jongste stuk: 1531-1961

Archiefbloknummer

ZHPB4

Omvang

607 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Enkele stukken zijn gesteld in heten in het, een aantal stukken heeft een kaarttitel in het.
Nederlands
Frans
Duits
Latijn

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het betreft een kaartenverzameling waarbij verschillende technieken zijn gebruikt zoals steendruk en koperdiepdruk op linnen. Veel kaarten zijn met de hand ingekleurd en soms opgeplakt op linnen. Enkele kaarten zijn gebonden in een leren band.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Provinciale Staten van Zuid-Holland Staten van Holland en West-Friesland

Samenvatting van de inhoud van het archief

In 1960 werd het kaarten- en tekeningenarchief van het provinciaal bestuur van de provincie Zuid-Holland gesplist in een gedeelte met ‘oud’ materiaal, dat niet meer voor de administratie van belang was en een gedeelte dat nog wel relevant werd geacht. Onderhavig collectie betreft het eerste gedeelte, de kaarten tot 1850, naar de opsteller van de eerste lijst erop de ‘Collectie Ernsting’ genoemd.
De verzameling bevat gedrukte wandkaarten, atlassen en topografische kaarten van Nederland, België en Luxemburg van voor 1850. Voorts waterschaps- en hoogheemraadschapskaarten van polders, droogmakerijen, eilanden en waarden in het Rijnland en Zuid-Holland. In de verzameling treft men ook kaarten aan van de grote Nederlandse rivieren Rijn, Maas en Waal en van de Lek, de Linge en de Merwede. Stadsplattegronden zijn er onder meer van Delft, Den Haag, Leiden en Rotterdam.
Het betreft voornamelijk gedrukte kaarten, maar er zijn ook manuscriptkaarten en herdrukken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Om welke soort kaarten gaat het nu eigenlijk als we naar de herkomst kijken? Daar is slechts globaal antwoord op te geven.
Direct na de Franse Tijd was reeds sprake van een 'verzameling' oude kaarten. Dit is althans te concluderen uit aantekeningen die verwijzen naar de notulen van Gedeputeerde Staten van 29 september en 24 oktober 1815, aan te treffen op de achterzijde van een aantal kaarten of voorin bij enkele, in atlassen gebonden, waterschapskaarten (zie onder andere catalogusnrs 84, 103 en 162).
Het is een nogal heterogene groep. Grotendeels betreft het kaarten van het grondgebied van de provincie Zuid-Holland, die soms verband houden met de vroegere ruimtelijke problematiek waarbij het bestuur van de provincie direct of indirect betrokken was. Enerzijds is er bijvoorbeeld sprake van kaarten, gemaakt in opdracht van de Staten van Holland en West-Friesland, zoals de zogenaamde resolutiekaarten - die meestal relatie hebben met waterstaatswerken - en kaarten gemaakt in verband met grensregelingen. En anderzijds gaat het om kaarten die als geschenk in bezit van de provincie zijn gekomen, zoals bijvoorbeeld de 17de en 18de-eeuwse waterschapskaarten en enkele stadskaarten. Tot deze laatste groep behoren onder andere de grote, deels gemonteerde en op linnen geplakte kaarten, die bestaan uit meerdere deelbladen met decoratieve randlijsten en ook kaarten, gebonden in prachtige oude leren banden met daarin veelal de deelkaartbladen fraai ingekleurd en met goud gehoogd. Dit zijn toppers uit de verzameling, zoals bijvoorbeeld ook het zogenaamde Kaartboek van Voorne, Goeree en Overflakkee uit 1701 (nr 115).
In esthetisch opzicht wellicht minder indrukwekkend zijn vele andere kaarten, maar die hebben onmiskenbaar informatieve en historisch-kartografische waarde. Zonder volledig te zijn, kunnen bijvoorbeeld genoemd worden: de kaart van de Merwede van Nicolaas Cruquius uit 1729-1730 (nrs 144-146), Krayenhoffs kaart van de Noordelijke Nederlanden uit 1809-1823 (nr 9) en de gedetailleerde rivierkaarten op schaal 1:10.000 uit de periode 1835-1842, vervaardigd onder leiding van B.H. Goudriaan (nr 126 en 127, helaas niet geheel compleet).
Hoewel de collectie kaarten bevat uit de 16de tot en met de 19de eeuw (facsimilekaarten meegerekend), dateren de meeste kaarten uit de periode 1740 tot 1840. Het betreft voornamelijk gedrukte kaarten, maar ook bevat de collectie ruim 30 manuscriptkaarten. Tot deze laatste groep behoren ondere andere de fraaie kaarten van de Noord-, Zuid- en Westpolder bij Berkel en Rodenrijs uit 1777, gemaakt kort nadat dit gebied werd drooggemalen (nr 85 en 86). En voorts twee manuscriptkaarten die opvallen door hun zeer grote afmetingen (tot een lengte van meer dan 4,5 meter!). Het zijn de kaarten die in de jaren twintig van de vorige eeuw zijn gemaakt in verband met de aanleg van het Zederik Kanaal (nrs 181 en 182).
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
Overigens dient bedacht dat het vervolg van deze kaartencollectie van Zuid-Holland zich in het Algemeen Rijksarchief (nu Nationaal Archief) in Den Haag bevindt. Het gaat hierbij om kaarten vanaf midden vorige eeuw tot 1975, die nauw aansluiten bij de archieven van de provincie (R.M. Haubourdin en A.H. Simons maakten hiervan in 1991 een beschrijving). De archieven zijn indertijd in het kader van de archiefwet naar het rijksarchief overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Zoals uit de inhoudsopgave blijkt. komen er ook kaarten in de verzameling voor die het gehele land weergeven en kaarten die betrekking hebben op gebieden buiten de provincie.
Bij de overzichtskaart van het gehele land is onder andere de fraaie en vrij zeldzame wandkaart van de Zeventien Verenigde Nederlanden uit circa 1685 van Visscher/Allard aan te treffen (nr 5).
Wat betreft de al genoemde resolutiekaarten gaat het voor een groot deel ook om (gedeelten van) rivieren buiten Zuid-Holland. De grote rivieren in Midden-Nederland gaven met name vanaf begin 18de eeuw veel zorgen door de frequente dijkdoorbraken en overstromingen. Deze kaarten werden door landmeters gemaakt in verband met het rivierbeheer en de uit te voeren waterstaatsprojecten en riviercorrecties.
Algemeen geldt dat het doel van de vervaardiging bepalend is voor de kaartinhoud. Daar hangt de betrouwbaarheid en gedetailleerdheid van de verschillende kaarten voor een groot deel van af. Een belangrijke factor hierbij is natuurlijk ook de vakbekwaamheid van de kaartmaker.
Van een aantal kaarten uit de collectie kan gezegd worden dat ze een vrij goed, tot uitmuntend, beeld geven van de historische structuur van het landschap van (delen van) Zuid-Holland in de verschillende tijdvakken, Door onderlinge vergelijking van de kaarten wordt ook de verandering die daarin optrad zichtbaar. Gewezen kan bijvoorbeeld worden op de verveningen, de daarbij ontstane plassen en de meestal daarop volgende droogmakerijen uit de voorbije eeuwen. Maar ook op de terugwijkende kustlijn, veranderingen bij de rivierlopen, het graven van kanalen, de aanleg van wegen, enzovoorts.
Kortom, de collectie is belangrijk voor kaarthistorici, maar ook voor degenen die zich bezighouden met de geschiedenis van het landschap.
Dr. Y.M. Donkersloot-de Vrij
Odijk. februari 1998
Verantwoording van de bewerking
Een eerdere beschrijving van de oude kaarten die in het provinciehuis van Zuid-Holland aanwezig zijn, is in 1960 gemaakt. Deze is van de hand van P. Ernsting, de toenmalige klerk bij de 6de afdeling van de Griffie (bureau Archief), en draagt de titel Catalogus van de kaarten vóór 1850 berustend in het archief ter Provinciale Griffie van Zuid-Holland.
Nu, bijna veertig jaar later, werd de behoefte gevoeld deze catalogus te herzien, voornamelijk omdat in de afgelopen periode heel wat publicaties zijn verschenen die het mogelijk maken tot betere kaartbeschrijvingen te komen.
De kaarten zijn recent gerestaureerd en zoveel mogelijk in melinex-hoezen opgeborgen, waardoor een goede conservering gewaarborgd is. Hiermee is de grote waarde van deze collectie kaarten terecht onderkend.
In de inleiding die Ernsting in zijn catalogus schreef komt naar voren dat reeds omstreeks 1895 een 'kleine gedrukte catalogus' werd uitgegeven en dat de verzameling sindsdien flink groeide. Daarover worden door hem verder geen mededelingen gedaan, maar zeker is dat één van de laatste schenkingen van 1951 dateert (zie catalogusnr 98).
De verschillende nummers die op de achterzijde van de kaarten staan - soms helaas ook ontsierend op de voorkant - maken duidelijk dat er al meerdere keren pogingen werden gedaan om de kaarten te ordenen en te beschrijven. Ernsting heeft opnieuw nummers met potlood achter op de kaart geplaatst, die overeenkomen met de volgnummers van zijn catalogus (hoofdletters A t/m J, gevolgd door een cijfer. Om de verwarring niet groter te maken is op de kaarten zelf nu geen nieuw nummer toegevoegd.
Door de andere rangschikking van de kaarten, die onvermijdelijk was, waren natuurlijk wel nieuwe catalogusvolgnummers noodzakelijk. In feite zijn de, op de achterkant van de kaarten gehandhaafde, nummers van Ernsting nu de opbergnummers geworden; zie concordantietabel achterin deze catalogus.
De gebruiker van de catalogus zal voor het vinden van kaarten van bepaalde gebieden de inhoudsopgave moeten raadplegen. De rangschikking van de kaarten binnen de onderscheiden regio's is alfabetisch op het eerste toponiem en vervolgens chronologisch. Om de toegankelijkheid te vergroten is naast de auteursindex, nu ook een zakenregister toegevoegd, waarmee men meer zicht kan krijgen op de kaarten die zo verschillend van inhoud zijn. Ook is een nieuwe literatuurlijst gemaakt. Naast enkele algemene publicaties staat daarin met name natuurlijk de literatuur die rechtstreeks betrekking heeft op de kaarten in deze catalogus. Voor verdere informatie verwijs ik naar de voortreffelijke Bibliografie van de geschiedenis van de cartografie in de Nederlanden onder redactie van Peter van der Krogt, c.s. (uitgeverij HES, Utrecht 1993).
De gebruiker van de catalogus zal voor het vinden van kaarten van bepaalde gebieden de inhoudsopgave moeten raadplegen. De rangschikking van de kaarten binnen de onderscheiden regio's is alfabetisch op het eerste toponiem en vervolgens chronologisch. Om de toegankelijkheid te vergroten is naast de auteursindex, nu ook een zakenregister toegevoegd, waarmee men meer zicht kan krijgen op de kaarten die zo verschillend van inhoud zijn. Ook is een nieuwe literatuurlijst gemaakt. Naast enkele algemene publicaties staat daarin met name natuurlijk de literatuur die rechtstreeks betrekking heeft op de kaarten in deze catalogus. Voor verdere informatie verwijs ik naar de voortreffelijke Bibliografie van de geschiedenis van de cartografie in de Nederlanden onder redactie van Peter van der Krogt, c.s. (uitgeverij HES, Utrecht 1993).
Opmerkingen bij de in druk uitgegeven catalogus, najaar 1998: Nadat de hercatalogisering was voltooid, kwamen er in juni rond de verhuizing naar het nieuwe provinciehuis nog enkele kaarten te voorschijn. Deze zijn alsnog beschreven en opgenomen in de catalogus.
Ordening van het archief
Voor het beschrijven van de kaarten zijn de algemeen geldende regels in acht genomen.
De volgorde in deze catalogus is:
  • catalogusnummer - eigentijdse titel en jaartal
  • oorspronkelijke titel (indien aanwezig) / auteursnamen en jaartallen
  • uitgever. plaats en jaartal
  • schaal; orientatie (als het noorden niet boven is)
  • kaartblad(en), gebruikte techniek, inkleuring, afmetingen
  • annotatie (waarin diverse gegevens: opdrachtgevers, kaartinhoud enzovoort)
  • literatuur
  • nummer in de catalogus Ernsting (= opbergnummer in de metalen ladenkasten van de bibliotheek in het provinciehuis)
Hierbij geldt dat een erg lange titel is afgekort met [ ... ]. Jaartallen en namen van auteurs en uitgevers staan tussen teksthaken [ ] , wanneer deze gegevens op de kaart zelf ontbreken.
Wat de schaal betreft: op de kaart is meestal een oude maateenheid bij een schaalstok vermeld. Bij de beschrijving is het aantal centimeters van die schaalstok opgegeven. Bij grootschalige kaarten is veelal als oude maateenheid de (Rijnlandse) roede gebruikt. die afgerond 3.7 m is. Bij kleinschalige kaarten is daarentegen dikwijls de Duitsche mijl van 15 in een graad gehanteerd. die overeenkomt met 7407 m.
Van de kaart is de bladafmeting en - als die er is - ook de lengte van de kaderlijn vermeld. afgerond in hele centimeters (hoogte x breedte).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Provinciaal Bestuur Zuid-Holland: Kaartencollectie Ernsting, voor 1850, nummer toegang 4.ZHPB4, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Prov. Bestuur ZH / Kaarten Ernsting, 4.ZHPB4, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Vanaf maart 2007 is een groot deel van de kaarten te raadplegen in de Beeldbank van het Nationaal Archief en via de website van PHC Zuid-Holland.
Verwante archieven
4.ZHPB1, 4.ZHPB2 en 4.ZHPB3.
Publicaties
Literatuur Aardoom, L., Generaale land-kaarte van den Loopicker-waard, gemeeten Anno 1771 door D.W.C. Hattinga (toelichting bij facsimile-uitgave).Canaletto, Alphen aan den Rijn 1993 Brink, P.P.W.J. van den, 'Resolutiekaarten, de Staten van Holland en de Waterstaatskartografie, 1699-1795' in Kartografisch Tijdschrift. Uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Kartografie (NVK), XIV-2-1988, p. 62-69 - 'Jean Baptiste de Bouge en de Choro-Topographische kaart der Noordelijke Provinciën van het Koninkrijk der Nederlanden (1806-1810) in Geschiedenis van de Topografische kartering van Nederland (onder redactie van Marc Hameleers). Uitgave van de Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie van de NVK, Utrecht 1990, 46-68 - In een opslag van 't oog. De Hollandse rivierkartografie en waterstaatszorg in opkomst, 1725-1754 (proefschrift Universiteit Utrecht, mei 1998), Canaletto, Alphen aan den Rijn 1998 Donkersloot-de Vrij, Y.M. Topografische kaarten van Nederland vóór 1750. Handgetekende en gedrukte kaarten - aanwezig in de Nederlandse rijksarchieven - toegelicht en beschreven (proefschrift Universiteit Utrecht). Groningen, 1981 - 'De kartografie van de stad in vroeger tijden' in Spiegel Historiael, Maandblad voor geschiedenis en archeologie (themanummer Historische kartografie) (20) 1985, 2, p.91-100 - Topografische kaarten van Nederland uit de 16de tot en met de 19de eeuw. Een typologische toelichting t.b.v. het gebruik van oude kaarten bij landschapsonderzoek. Canaletto, Alphen a/d Rijn 1995 Groenveld, S., R.C.J. van Maanen en W.E. Penning e.a. Leiden. Historische plattegronden van Nederlandse steden, deel 7. Uitgegeven i.s.m. Canaletto, Alphen a/d Rijn 1997 Hart, G. 't, De kaart van Rijnland door Floris Balthasars, 1615 (Inleiding hij de facsimile-uitgave). Canaletto, Alphen aan den Rijn, 1972 - 'De kaart van Rijnland in 1647' in: Caert-Thresoor. Tijdschrift voor de geschiedenis van de kartografie in Nederland. 4(1985) 12-15 Hameleers, M. Bibliografie van Nederlandse gedrukte polderkaarten. Doctoraal scriptie historische kartografie, Universiteit Utrecht, 1984 (verschijnt vermoedelijk in 1999 bij Canaletto te Alphen aan den Rijn) - 'De vier gedrukte overzichtskaarten van Uitwaterende Sluizen' in Perfect gemeten. Landmeters in Hollands Noorderkwartier ca. 1550-1700 (redactie Frouke Wieringa e.a.), Stichting Uitgeverij Noord-Holland 1994, 80-96 Keuning, J. en Y.M. Donkersloot-de Vrij, Willem Jansz. Blaeu. A biography and history of his work as a cartographer and publisher. TOT, Amsterdam 1973 Koeman, C., Handleiding voor de studie van de topografische kaarten van Nederland 1750-1850. J.B. Wolters, Groningen 1963 (herdruk Educaboek, Culemborg 1978) - Atlantes Neerlandici. Bibliography of terrestrial, maritime and celestial atlases and pilot books published in the Netherlands up to 1880. T.O.T., Amsterdam, 1967-1971 - Geschiedenis van de kartografie van Nederland. Zes eeuwen land- en zeekaarten en stadsplattegronden. Canaletto, Alphen aan den Rijn 1983 (vierde druk 1995) Krogt, P. van der, Koemans's Atlantes Neerlandici. The Folio Atlases published by Gerard Mercator, Jodocus Hondius, Henricus Hondius, Johannes Janssonius and their successors. Hes Publishers, 'tGoy-Houten 1997 Lievaart, W.L., J. Meijer en P. Ratsma, Kaarten en kaartmakers van Rotterdam. (catalogus bij de tentoonstelling in het Gemeente-archief). Rotterdam, Gemeentelijke Archiefdienst 1984 Linden, J.A. van der, Topographische en militaire kaart van het Koninkrijk der Nederlanden. Fibula-van Dishoek Bussum 1973 Peters, L.C.M., De kaart van het Groot Waterschap Woerden (1670) (inleiding bij de facsimile-uitgave). Canaletto, Alphen aan den Rijn 1974 Polder-, waterschaps- en rivierkartografie. (Onder redactie van M. Hameleers en P. van der Krogt). Bewerkte lezingen gehouden op de jaarlijkse studiedag van de Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie, op 26 okt. 1985 te Leiden. Uitgegeven door de NVK 1986 Postma, C., De kaart van het Hoogheemraadschap van Delfland door Floris Balthasars in 1611, (Inleiding bij de reproductie-uitgave). Canaletto, Alphen aan den Rijn, 1972 - Nicolaas Kruikius en zijn werk (inleiding bij de heruitgave van de kaart van Delfland uit 1712). Canaletto, Alphen aan den Rijn, 1977 Ratsma, P., Rotterdam (Historische plattegronden van Nederlandse steden, deel 2. Uitgegeven i.s.m. Canaletto, Alphen aan den Rijn 1984 - 'Temmincks plattegronden van Rotterdam uit 1839' in: Stadsplattegronden: werken met kaartmateriaal bij historisch onderzoek door P.J. Margry, P. Ratsma en B.M.J. Speet. Verloren, Hilversum en Historische Vereninging Holland 1987 Schilder, G. 'Wandkaarten der Nederlanden uit de 16e en 17e eeuw' in Kartografisch Tijdschrift, uitgegeven door de NVK, V-2-1979 p. 23-33 Schoute, C.R., Kaart van het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard 1683 (toelichting bij de facsimile-uitgave). Canaletto, Alphen aan den Rijn 1980 en 1995 Schoute, C.R., Kaart van het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard 1683 (toelichting bij de facsimile-uitgave). Canaletto, Alphen a/d Rijn 1980 en 1995 Zandvliet, K., De groote waereld in 't kleen geschildert. Nederlandse kartografie tussen de middeleeuwen en de industriële revolutie. Canaletto, Alphen a/d Rijn 1985

Bijlagen

Concordantietabel (catalogus Ernsting)
De kaarten dragen op de achterzijde het Ernstingnummer (dus niet het volgnummer in deze catalogus).
Nieuwe catalogusnummers (niet in catalogus Ernsting) zijn: 14A, 33A, 52A, 71, 84, 99, 103, 104A, 144A, 145A, 148A, 149A1-149A6, 160A.
Ernsting-nummer Inventarisnummer
A1 2
A2 3, 4
A3 5
A4 6
A5 7
A6 8
A7 9
A8 10
A9 11
A10 13
A11 12
A12 23, 24
A13 26
A14 27
A15 28
A16 29
A17 31
A18 32, 33
A19 25, 5
A20 34
A21 35
A22 38
A23 16
A24 48
A25 1
B1 121, 122
B2 119, 120
B3 110, 117
B4 110
B5 111
B6 112
B7 114
B8 109, 109A
C1 50 (76, 106)
C2 55
C3 53
C4 54
C5 49
C6 52
C7 56
C8 57
C9 60
C10 77
C11 78
C12 79, 80
C13 81, 82
C14 83.1; 83.2
C15 84
C16 85, 86
C17 91
C18 92, 93
C19 94
C20 51 (96)
C21 95, 97
C22 98
C23 108
C24 102
C25 100, 101
C26 105
C27 115
C28 115
C29 118
C30 75
C9A 71
C15A 84A
C22A 99
C24A 103
D1 123
D2 124
D3 127
D4 28
D5 149
D6 129
D7 145
D8 144
D9 148
D10 126
D11 164
D12 170, 171
D13 172
D14 173
D15 175
D16 176
D17 146, 147
D18 157
D19 163
D20 182
D21 178
D22 179
D23 58, 59
D24 74
D25 183
D26 184
D27 185
D28 87
D29 88-90
D30 113
E1 162
E2 125
E3 130
E4 132
E5 133
E6 134
E7 135
E8 136
E9 137
E10 143
E11 153
E12 154, 155
E13 156
E14 158
E15 160
E16 161
E17 168
E18 174
E19 165
E20 166
E21 167
E22 169
E23 177
E24 150, 151
E25 152
E26 61
E27 181
E28 180
E29 72
E30 86
E31 73, 74
E32 69, 70
E33 62
E34 63-65
E35 66
E36 67
E37 40
E38 138, 139
E39 140
E40 141
E41 142
E42 186
E43 41
E44 42, 43
E45 104
E46 44, 45
E47 159
F1 47
F2 22
F3 131
F4 ontbreekt
F5 30
F6 21
F7 19
F8 20
F9 17
F10 18
F11 15
G1 187
G2 188
G3 189
G4 190
G5 191
G6 192
G7 193
G8 194, 195
G9 ontbreekt
G10 196
G11 197
H1 39
H2 36,37
H3 14
J1 68
J2 107
J3 46
K1 14A
K2 33A
K3 52A
K4 104A
K5 144A, 145A, 148A, 149A1-149A6
K6 160A
Ernsting-nummerInventarisnummer

Archiefbestanddelen