Aangekocht in 1867 van W. Eekhoff te Leeuwarden.
- Deze plattegronden werden door Hingman in zijn Inventaris der verzameling kaarten, berustende in het Rijksarchief, tweede gedeelte, 1879 (zie toegang 4.VTH), beschreven onder de inv.nrs. 3211, 3269, 3274, 3275, 3276, 3278, 3282, 3284, 3349, 3350, 3351, 3353 en 3354.
- Bij diezelfde gelegenheid werd ook de minuut van den plattegrond van Geervliet aangekocht. Deze was echter reeds in 1902, toen het archiefgebouw aan het Plein werd betrokken, verloren. Wellicht is de kaart uitgeleend aan dezelfde uitgeversfirma, die de plattegrond van Den Briel gereproduceerd heeft (inv.nr. 6), met de bedoeling ze te doen lithographeren, maar is daarvan niets gekomen en is verzuimd de kaart terug te geven.
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3269
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3274
Door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3275
Ontbreekt sinds 1902
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3276
Dit blad, voorheen beschreven als inv.nr. 1.4, bleek de linker helft van inv.nr. 1.5. Aan te vragen als inv.nr. 1.4-5.
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3278
Dit blad, voorheen beschreven als inv.nr. 1.5, bleek de rechter helft van inv.nr. 1.4. Aan te vragen als inv.nr. 1.4-5.
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3211
De twee bladen 1.4 en 1.5 bleken de twee helften van één blad. Beide bladen werden in februari 2013 weer tot één geheel gerestaureerd.
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3282
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3284
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3349
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3350
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3351
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3353
Voorheen door Hingman beschreven als 4.VTH inv.nr. 3354
Van de firma Burgersdijk en Niermans, te Leiden.
Beschreven in Verslagen omtrent 's Rijks oude archieven 1924, dl. I.
Vervaardigd ten behoeve van het Algemeen Rijksarchief in 1892, toen de atlas tijdelijk op het Algemeen Rijksarchief gedeponeerd was.
Deze photo's zijn gemaakt in 1892, toen de atlas tijdelijk op het Algemeen Rijksarchief gedeponeerd was. Blijkens het jaarverslag over 1892 (Verslagen XV, blz. 58) werden alleen de photo's van Delft en Leiden ten behoeve van het Algemeen Rijksarchief vervaardigd. Hoe dit in het bezit van de andere photo's gekomen is, is onbekend.
Volgens het jaarverslag over 1892 (Verslagen XV, blz. 2) zijn alleen calques vervaardigd van die cartons, "die in eenig opzicht van de kaart zelve afweken, bijvoorbeeld de namen opgeven van gebouwen, die zonder naam op de kaart voorkomen".
Deze calques zijn gemaakt ten behoeve van het Algemeen Rijksarchief in 1892, toen de atlas tijdelijk op het Algemeen Rijksarchief gdeponeerd was.
Reeds voordat de in 1886 door bovengenoemde vereeniging in het werk gestelde pogingen om den atlas van Van Deventer tijdelijk op het Algemeen Rijksarchief te deponeeren, in 1891 met goed gevolg bekroond waren, vatte zij het plan op de onder de vereeniging deels in minuut, deels in afteekening naar de in den atlas in de Koninklijke Bibliotheek te Madrid voorhanden origineelen, berustende plattegronden van Overijselsche steden met beschrijving en historische bijzonderheden in het licht te geven. De firma Erven J.J. Tijl werd met de uitgave belast en deed plattegronden van de steden Delden, Genemuiden, Kampen, Oldenzaal, Ootmarsum en wellicht nog van enkele andere verschijnen.
Uit de verslagen van de vergaderingen van de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis blijkt eigenlijk alleen, dat eene kaart van Genemuiden door de Erven Tijl gedrukt is (Verslag 57e vergadering, 1886, blz. 5); ook omtrent Kampen (Verslag 64e vergadering, 1883, blz. 5, en 69e vergadering, 1892, blz. 7). staat zulks vast, omdat in de kaartenverzameling van het Rijksarchief in Overijsel (no. 205) een exemplaar berust. Daar bevinden zich ook gedrukte kaarten van Oldenzaal (nos. 245-248) en Ootmarsum (no. 259). Wellicht zijn er ook kaarten gedrukt van Almelo (Verslag 69e vergadering, 1892, blz. 8) en Enschedé (aldaar, blz. 9).
De toelichtingen hebben nooit het licht gezien en van de uitgave is niets gekomen.Wanneer en dóór wien deze lithographie vervaardigd is, en of het de bedoeling is geweest ook lithographieën van andere plattegronden te vervaardigen (zie het op no. 1 aangeteekende), is onbekend.
De heer M.F.N. Rotteveel heeft ten behoeve van de gemeente Rotterdam eene gekleurde afteekening van den plattegrond der stad Rotterdam, met carton, naar het in den atlas in de Koninklijke Bibliotheek te Madrid voorhanden origineel vervaardigd in 1892, toen de atlas tijdelijk op het Algemeen Rijksarchief gedeponeerd was.
Van den plattegrond van Rotterdam zijn twee afdrukken, waarvan een uit de hand gekleurd, voorhanden.
Deze afdrukken zijn gemaakt ten behoeve van de door de N.V. Martinus Nijhoff bezorgde uitgave, maar daarvoor niet gebruikt.
Deze calques zijn gemaakt ten behoeve van de door de N.V. Martinus Nijhoff bezorgde uitgave, maar daarvoor niet gebruikt.
Bij den plattegrond van Amsterdam bevindt zich nog eene afzonderlijke afteekening van het Karthuizerklooster aldaar. Van Dordrecht en van 's-Gravenhage zijn elk twee exemplaren voorhanden. Op de kaart van Leerdam, met Heukelum en Asperen, zijn ook de cartons dier steden afgeteekend.
Vervaardigd ten behoeve van de door de N.V. Martinus Nijhoff bezorgde uitgave, maar daarvoor niet gebruikt.
Zie het op blz. 9 van de inleiding tot de door de N.V. Martinus Nijhoff bezorgde uitgave opgemerkte.
De cartons der steden Asperen, Heukelum, Leerdam, Nieuwpoort en Vianen ontbreken. Voor de drie eerste zie men no. 10, voor de beide laatste no. 15.
De cartons zijn niet in de volgorde der uitgave maar in alphabetische volgorde gerangschikt.
Deze cartons zijn afgeteekend in de veronderstelling, dat in de uitgave der N.V. Martinus Nijhoff ook de vroeger tot de Noordelijke Nederlanden, thans tot Duitschland behoorende steden Erkelens, Gelder, Lingen, Stralen en Wachtendonk zouden worden opgenomen, van welk plan echter later is afgezien.
Beide cartons zijn opgenomen in de door de N.V. Martinus Nijhoff bezorgde uitgave. Niet opgenomen is daarentegen de eveneens door don Alonso vervaardigde afteekening van het carton der stad Geervliet (zie no. 11).
In het oorspronkelijke plan van uitgave was de reproductie der cartons niet begrepen. Vandaar dat zoowel de inleiding als de te nauw geworden map moesten worden vernieuwd.
In deze uitgave zijn opgenomen reproducties van alle plattegronden en alle cartons der steden, die thans tot Nederland behooren, en wel van de minuten, voor zooverre die in Nederlandsche of Belgische openbare verzamelingen aanwezig zijn en overigens naar de in den atlas in de Koninklijke Bibliotheek te Madrid voorhanden origineelen.
Ontbreken: 8/9/10/28/35/44/52/53/55/58/61/62/68/72/95/98/99/103/104/107.
Genummerd 1 t/m 111.
Volgens het oorspronkelijke plan, gelijk het op den omslag der eerste aflevering vermeld wordt, zouden in deze uitgave worden opgenomen de plattegronden van de steden, die thans tot België, Frankrijk of Luxemburg behooren, met uitzondering van La Bassée (Basse), Bastogne
In geene der mededeelingen omtrent de bewaard gebleven minuten van de plattegronden van Van Deventer wordt melding gemaakt van eene kaart van Bastonge. Nogtans is er blijkbaar eene geweest, getuige de in den Atlas opgenomen reproductie. Of deze minuut nog bestaat, is twijfelachtig. (Zie noot 9 van de Postface.)
, Lillers, Menin (Menen) met Halluin (Halewijn), Middelburg in Vlaanderen en Orchies, en bovendien die van de tot Duitschland behoorende steden Bitbourg (Bitburg), Rolduc ('s-Hertogenrade) en Thionville (Diedenhoven)Sinds 1918 behoort Thionville weder tot Frankrijk.
, en van de steden Amiens, Huy (Hoei), Liège (Luik), Namur (Namen), Nivelles, Philippeville, Saint-Nicolas (Sint-Nicolaas) en Ypres (Ieperen), waarvan geene door Jacob van DeventerIk maak van de gelegenheid gebruik hier eene verbetering van hetgeen ik in de inleiding tot de door de N.V. Martinus Nijhoff bezorgde uitgave heb gezegd, die reeds ter kennisse van een gedeelte van de bezitters dier uitgave is gebracht, meer algemeen bekend te maken: Wieder (Nederlandsche historisch-geographische documenten in Spanje, blz. 89) noemt onder de in Ruelens' uitgave opgenomen reproducties van kaarten, die niet door Van Deventer geteekend zijn, o.a. Bailleul. Dat is niet juist; men heeft de kaart slechts te zien om zich van het tegendeel te overtuigen. Door de opgave van Wieder misleid, heb ik in mijne inleiding gezegd, dat Belle in de uitgave van Ruelens niet is opgenomen. Het komt daarin echter wel voor: Belle is namelijk de Vlaamsche naam van het Fransche Bailleul.
geteekende minuten of origineelen bekend zijn. Na het overlijden van Ruelens is blijkens de mededeeling op den omslag van de zestiende aflevering dit plan in zooverre gewijzigd, dat alsnog opgenomen zijn de plattegronden van de bovengenoemde oorspronkelijk uitgesloten in België en Frankrijk gelegen steden behalve Middelburg in Vlaanderen, en van de thans tot Nederland behoorende steden Fauquemont (Valkenburg), Montfort, Ruremonde (Roermond) en Venloo (Venlo), waartegenover van de oorspronkelijk beloofde plattegronden van Amiens, Huy, Liège, Namur en Nivelles niet verder wordt gerept.Deze omslagen verdienen bewaard te worden, omdat daaruit de verandering in het plan der uitgave, in de noot tot no. 18 uiteengezet, blijkt.
De kaarten voeren de volgende titels: Hollandiae Batavorum veteris insulae et locorum adiacentium exacta descriptio.
(omvat ook de provincie Utrecht); Frisiae antiquissimae trans Rhenum provinciae et adiacentium regionum nova et exacta descriptio (omvat de provincies Friesland, Groningen, Drente en Overijsel); Gelriae, Cliviae, Iuliae nec non aliarum regionum adiacentium nova descriptio; Brabantiae Belgarum provinciae recens exactaque descriptio en Flandiae recens exactaque descriptio.
- Jacob van Deventer heeft ook eene kaart van Zeeland geteekend, getiteld: Zelandicarum insularum exactissima et nova descriptio (zie Zelandia illustrata I, blz. 20 en vgl., Archief van het Zeeuwsch Genootschap 1909, blz. 160, 161)
Aan den heer W. Nijhoff dank ik de aanwijzing, dat zich in Münsters Cosmographia van 1550 twee kaarten bevinden, die ongetwijfeld op teekeningen van Jacob van Deventer teruggaan. Onder de eene (blz. 752), welke dezelfde landstreek weergeeft als de bovengenoemde kaart van Friesland, staat uitdrukkelijk Iacobus Daventriensis; bij de andere, die Holland in denzelfden omvang als de kaart bij Tramezini voorstelt, ontbreekt zulk eene aanwijzing. Beide kaarten vertoonen aanmerkelijke afwijkingen van die, welke in de Venetiaansche uitgave opgenomen zijn; de laatste zijn veel uitvoeriger en subtieler. Toch wijst de gelijke omvang van de afgebeelde landstreken in het werk van Münster en in dat van Tramezini op het bestaan van gemeenschappelijke grondteekeningen, nl. de minuten, die Jacob van Deventer in portefeuille had.
Van de firma Van Gorcum en Co., te Assen.
Beschreven in Verslagen omtrent 's Rijks oude archieven 1924, dl. I.
Bevat een inleiding en 18 bladen (Brabant en Limburg in 4 bladen, Holland met Utrecht in 4 bladen, Gelderland met Utrecht en Overijssel in 4 bladen, Friesland met Groningen, Drenthe en Overijssel in 4 bladen en Zeeland in 2 bladen).
Deze losbladige facsimile-uitgave is aan te vragen via de bibliotheek van het Nationaal Archief .