Terug naar zoekresultaten

4.DEF Inventaris van plattegronden en kaarten door of naar Jacob van Deventer, 16e eeuw-1941

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

4.DEF
Inventaris van plattegronden en kaarten door of naar Jacob van Deventer, 16e eeuw-1941

Auteur

R. Fruin

Versie

14-12-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1929 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie Jacob van Deventer
Deventer, van / Plattegronden en kaarten

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 16e eeuw-1941

Archiefbloknummer

DEF

Omvang

38 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een enkel stuk is gesteld in het. Sommige kaarten voeren titels in het.
Nederlands
Frans
Latijn

Soort archiefmateriaal

Normale gedrukte en getekende kaarten. Het archief bevat ook lithografieën en foto`s.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Deventer, Jacob van (1505-1575)

Samenvatting van de inhoud van het archief

De collectie bevat van de hand van Van Deventer de minuten van plattegronden van Den Briel, Dordrecht, Goeree, Gorinchem (met Woudrichem), Gouda, 's-Gravenhage, Oudewater, Schiedam, Schoonhoven (met Nieuwpoort), Vianen en Vlaardingen, en een gedrukte kaart van Zeeland. Het overige deel bestaat uit 19e en 20e eeuwse reproducties (aftekeningen, foto’s, litho’s en calques) van de provinciekaarten en de stadsplattegronden die Jacob van Deventer (1504/05-1575) in opdracht van keizer Karel V en koning Philips II vervaardigde. De uitgaven van "Nederlandsche steden in de 16e eeuw. Plattegronden van Jacob van Deventer. 111 teekeningen en 97 cartons in facsimile uitgegeven" door R. Fruin en een atlas van Belgische steden in de 16de eeuw met plattegronden van Van Deventer, verzorgd door het Institut National de Géographie à Bruxelles zijn aan het archief toegevoegd.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Van Deventer heeft de opdracht gekregen de steden der Nederlanden in plattegrond te brengen; daar de opdracht met de verdediging van het land verband hield, zal de Regeering daarbij in hoofdzaak aan de bemuurde steden, niet aan de open vlekken hebben gedacht. Toch heeft Van Deventer ook open steden in zijne serie opgenomen: ik wijs slechts op 's-Gravenhage, Grootebroek en De Kuinder. Ten einde inzicht te krijgen in de grens, die hij zich zelf gesteld heeft, heb ik nagegaan, welke plaatsen hij als steden heeft aangeduid op de provinciale kaarten, die hij indertijd geteekend heeft (zie nr. 20), althans voor zoover de Noordelijke Nederlanden betreft. Daarbij is mij gebleken, dat hij in zijne serie plattegronden de volgende steden opgenomen heeft, die op zijne provinciale kaarten niet als steden zijn aangemerkt: Geervliet, Grootebroek, De Kuinder, Purmerend en Westkapelle. Daarentegen worden op de kaarten wel als steden opgegeven: Borculo, Diepenheim, 's-Gravenzande, Kortgene, Meppel, Nieuwstad, Ommen en Terborg, die niet in den atlas opgenomen zijn. In enkele gevallen moge dat verklaarbaar zijn: Kortgene bijvoorbeeld was ondergeloopen; ( Eigenlijk had Van Deventer reeds bij het teekenen van zijne kaart der Zeeuwsche eilanden met de overstrooming van Kortgene rekening moeten houden; want het feit had in 1532 plaats en de kaart werd in 1542 begonnen en in 1547 voltooid. ) maar veel lijn is overigens in het bovenstaande niet te vinden, en men mag aannemen, dat Van Deventer zich niet aan vaste regels gehouden en ook zijn werk niet geheel voltooid heeft. Reeds Viglius wees er op, dat Van Deventer geen plattegrond gegeven had van Ieperen, dat toch eene der belangrijkste steden van Vlaanderen was. ( Op zijne kaart van Vlaanderen geeft Van Deventer ook Biervliet als stad op, schoon de plattegrond er van niet in zijn atlas opgenomen is. In het thans tot ons vaderland behoorende gedeelte van Brabant en de landen van Overmaze geeft hij als steden aan behalve Bergen-op-Zoom, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch, Megen en Valkenburg, waarvan de plattegronden in minuut bewaard gebleven zijn, Breda, Grave, Maastricht, Ravestein en Steenbergen. Daar echter het eerste deel van den atlas, waarin de plattegronden der steden van Brabant en van de landen van Overmaze voorkwamen, verloren is, kan hieruit niet worden afgeleid, dat Van Deventer deze steden niet in plattegrond heeft gebracht. ) Trouwens het werk van Van Deventer had ook de plattegronden van de steden van Bourgogne, d.i. Franchecomté, en kaarten van elke provincie afzonderlijk moeten bevatten; van geen van beide is echter iets bekend, en waarschijnlijk is dat deel zijner opdracht nooit uitgevoerd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Beschrijving eener verzameling plattegronden en kaarten door of naar Jacob van Deventer
De aanleiding, die er mij toe heeft geleid eene verzameling bijeen te brengen van alle oorspronkelijke teekeningen, copieën en afdrukken van plattegronden en kaarten van Jacob van Deventer, die het Algemeen Rijksarchief bezit, is gelegen in de belangrijke schenking van den heer W. Nijhoff van de afteekeningen, die in zijne opdracht gemaakt waren voor de door de N.V. Martinus Nijhoff bezorgde uitgave van de Noordnederlandsche plattegronden van dien vermaarden cartograaf (zie nrs. 10-15). ( Enkele der onder no. 5 bijeengebrachte stukken heeft het Algemeen Rijksarchief ook aan de goede zorgen van den heer J. Geesink te Zwolle te danken. )
Het kaartwerk van Jacob van Deventer en de lotgevallen er van behoeven hier niet opnieuw behandeld te worden. Ik verwijs daarvoor naar dr. F.C. Wieder, Nederlandsche historisch-geographische documenten in Spanje, blz. 80-97 en de daar aangehaalde schrijvers en naar mijne sedert verschenen inleiding tot de uitgave van de N.V. Martinus Nijhoff. Slechts op twee punten, die tot dusverre niet voldoende de aandacht hebben getrokken, veroorloof ik mij hier te wijzen. In de eerste plaats dan op de verhouding tusschen de hier te lande bewaarde minuten van Van Deventer en de in den te Madrid bewaarden atlas opgenomen teekeningen. Men heeft nl. altijd als vaststaande aangenomen, dat Van Deventer de in den atlas voorkomende teekeningen vervaardigd heeft naar de minuten, die hij oorspronkelijk geteekend had en waarvan er eenige bewaard gebleven en in 1866 door Eekhoff herkend zijn. Daarmede schijnt nu echter in strijd te zijn de onlangs aan het licht getreden bijzonderheid, dat verscheidene teekeningen in den atlas eene grootere oppervlakte afbeelden dan de bewaard gebleven minuten (zie nr. 12).
Immers de afteekening kan wel minder bevatten dan de minuut, gelijk volgens Wieder (a.w. blz. 88) met den plattegrond van Brugge het geval schijnt te zijn; maar het omgekeerde is niet wel mogelijk.. Tusschen twee oplossingen moet men kiezen: of wel de zoogenaamde minuten en de teekeningen van den atlas zijn beide copieën, door Van Deventer gemaakt naar oorspronkelijke, thans verloren teekeningen, die werkelijk minuten verdienen te heeten, of wel de minuten zijn oorspronkelijk grooter geweest, dan zij thans zijn.
Dat laatste kan niet afgeleid worden uit de gevallen van de plattegronden van Bastogne en Medemblik, waar gedeelten van de minuten schijnen te zijn afgescheurd; want dat zijn uitzonderingen; maar de mogelijkheid is niet uitgesloten, dat hetzij Van Deventer zelf, hetzij een der latere bezitters der minuten er stukken van heeft afgeknipt om ze zoo beter in een boek of album te kunnen bewaren. Dat lijkt mij althans waarschijnlijker, dan dat er nog een derde exemplaar der plattegronden zou hebben bestaan, dat spoorloos verdwenen zou zijn. Maar alleen eene nauwkeurige vergelijking tusschen minuten en atlas kan hier zekerheid brengen.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van orginele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopieren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Jacob van Deventer, nummer toegang 4.DEF, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Deventer, van / Plattegronden en kaarten, 4.DEF, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Koninklijke Bibliotheek, Madrid
Utrechts Archief