Terug naar zoekresultaten

4.AANW Inventaris van de collectie Aanwinsten Kaarten en Tekeningen, verworven sinds 1888

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

4.AANW
Inventaris van de collectie Aanwinsten Kaarten en Tekeningen, verworven sinds 1888

Auteur

R.M. Haubourdin, H.A.J. van Schie, G.G.J. Boink (bewerking en aanvullingen)

Versie

11-11-2024

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1993 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie Aanwinsten Afdeling Kaarten en Tekeningen
Aanw. Kaarten en Tekeningen

Periodisering

archiefvorming: 1888-2019
oudste stuk - jongste stuk: 16e eeuw-20e eeuw

Archiefbloknummer

AANW

Omvang

3234 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in talen als het, het, het, heten het.
Nederlands
Middelnederlands
Latijn
Duits
Frans
Engels

Soort archiefmateriaal

Het archief bevat foto's, kaarten, prenten en tekeningen, gedrukt en in manuscript. Kennis van het middeleeuwse handschrift alsmede van het 16e, 17e en 18e eeuwse handschrift is noodzakelijk.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Algemeen Rijksarchief (1802-2002)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Deze verzameling losse aanwinsten van het ARA/NA sinds 1888 bevat kaarten, tekeningen, foto's en prenten van dorpen, steden, polders, waterwegen, provincies, kuststroken en spoor- en tramwegen van Nederland en de overzeese gebiedsdelen in Azië, de Antillen en Suriname. Daarnaast zijn er ook kaarten en tekeningen van verschillende Europese landen en een aantal uit de rest van de wereld. Tevens bevat de collectie hydrografische kaarten en tekeningen van fortificaties, gebouwen, schepen en andere voorwerpen. Recente aanvullingen vallen veelal onder de thema's geschiedenis van de cartografie; cartografie van Nederland en haar voormalige koloniën; Tweede Wereldoorlog en (de opkomst van) kaarten voor toeristisch gebruik. Het materiaal stamt uit de 16e t/m de 20e eeuw.
De herkomst van de stukken is uiterst divers: het gaat om los aangetroffen objecten en kaarten, die om onduidelijke redenen losgeraakt zijn uit het grotere verband waarin ze ontstaan zijn; om kleine, van overheidsdiensten verworven series zoals de van vernietiging geredde domeinkaarten die samen de 'schenking Van Spengen' vormen (inv.nrs. 1740-1764), en om kleine, door particulieren geschonken losse exemplaren en verzamelingen.
De aanwinsten verworven vóór 1888 hebben veelal hun weg gevonden naar de supplementen op de collecties Leupe en Hingman (zie toegangen 4.VELH en 4.VTHR).

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archiefblok bevat archiefstukken onder verschillende rechtstitels verworven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Aanwinsten Afdeling Kaarten en Tekeningen, nummer toegang 4.AANW, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Aanw. Kaarten en Tekeningen, 4.AANW, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
​Een klein deel van de manuscriptkaarten is gefacsimileerd in de series Grote Atlas van de Oost-Indische Compagnie (7 delen) en Grote Atlas van de West-Indische Compagnie (2 delen). Bij de individuele beschrijvingen is een verwijzing naar het betreffende deel opgenomen.
Publicaties
Literatuurlijst
  • :
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    - Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie = Comprehensive Atlas of the Dutch East India Company , 7 vols. (Voorburg 2006-2010) Volume I: Atlas Isaak de Graaf / Atlas Amsterdam (2006). Volume II: Java en Madoera = Java and Madura (2007). Volume III: Indische Archipel en Oceanië = Malay Archipelago and Oceania (2008). Volume IV: Ceylon (2008). Volume V: Afrika = Africa (2009). Volume VI: Voor-Indië, Perzië, Arabisch Schiereiland = India, Persia, Arabian Peninsula (2010). Volume VII: Oost-Azië, Birma tot Japan = East Asia, Burma to Japan & Supplement (2010).
  • :
    -
    - Grote Atlas van de West-Indische Compagnie = Comprehensive Atlas of the Dutch West India Company , 2 vols. (Voorburg 2011-2012). Volume I: De Oude WIC = The Old WIC, 1621-1674 (2011). Volume II: De Nieuwe WIC = The New WIC, 1674-1791 (2012).

Bijlagen

Archiefbestanddelen