Archief
Titel
3.12.38 Inventaris van het archief van de Technische Hogeschool/Universiteit Delft: Wiskundige Dienst en Rekencentrum, 1962-1998
Auteur
Afdeling Document Management en Archief, TU DelftVersie
31-05-2023
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
2023 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Technische Hogeschool/Universiteit Delft: Wiskundige Dienst en Rekencentrum TU Delft / WDR
Periodisering
oudste stuk - jongste stuk: 1968-1998
Archiefbloknummer
37361Omvang
; 234 inventarisnummer(s) 3,50 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal Archief, Den HaagLocatie
Den HaagArchiefvormers
Technische Universiteit Delft/ Afdeling der Algemene Weteschappen Technische Universiteit Delft/ Rekencentrum Technische Hogeschool Delft/ Wiskundige DienstSamenvatting van de inhoud van het archief
Het archief bevat stukken over de organisatie en werkzaamheden van de Wiskundige Dienst en het Rekencentrum. Het Rekencentrum was een centrale afdeling binnen de TH/TU Delft, dit is terug te zien in het archief. Het archief bevat onder andere vergaderstukken, jaarverslagen en organisatorische stukken van de dienst/het centrum zelf, maar ook stukken over de bijdrage van de afdeling aan het onderwijs en onderzoek in het kader van de gehele universiteit.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van de Technische Universiteit Delft
De Technische Hogeschool Delft (THD) komt voort uit de 'Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor 's lands dienst als voor de nijverheid en van kwekelingen voor den handel'. De Akademie werd op 8 januari 1842 opgericht door koning Willem II. Naast ingenieurs en handelsdeskundigen werden er ook ambtenaren opgeleid voor Nederlands-Indië.
De Akademie werd 22 jaar later opgeheven. Met de invoering van de Wet op het Middelbaar Onderwijs, komt in1863 in Delft een Polytechnische Hogeschool. Deze nam de taken van de Akademie over, behalve de opleiding van ambtenaren voor de Oost-Indische dienst.
De Hogeschool leidde architecten en ingenieurs op voor weg- en waterbouw, scheepsbouw, werktuigbouw en mijnbouw.
De Polytechnische Hogeschool had nog geen academisch niveau, dat kwam pas in 1905. De Delftse opleiding werd toen verheven tot Technische Hogeschool.
De feestelijke opening door koningin Wilhelmina vond plaats op 10 juli 1905 in de Stadsdoelen van Rotterdam.
In de jaren1960 en 1970 ontstonden er grote veranderingen in het onderwijs in Nederland. Bestaande bestuursstructuren tussen Hogescholen en Universiteiten zouden veranderen. Wet Universitaire Bestuurshervorming (WUB) en de Wet op het Wetenschappelijk Onderwijs (WWO) hebben hier voor gezorgd.
In 1985 bepaalde een nieuwe Wet op het Wetenschappelijk Onderwijs dat de benaming 'hogeschool' alleen nog gold voor hoger beroepsonderwijs. Zo ontstond op 1 september 1986 de Technische Universiteit Delft.
Wiskundige Dienst en Rekencentrum
De Wiskundige Dienst is ontstaan als onderdeel van de afdeling der Algemene Wetenschappen, onderafdeling der Wiskunde. De Dienst verleende service bij het uitvoeren van berekeningen met behulp van elektronische rekenapparatuur die voortvloeiden uit problemen afkomstig van alle afdelingen van de Technische Hogeschool. Daarnaast werd onderzoek verricht op het gebied van toepassingen van rekenapparatuur en werden adviezen verstrekt omtrent het doelmatig gebruik van de opgestelde rekenapparaten. Verder organiseerde de Dienst cursussen voor medewerkers en studenten omtrent het gebruik van programmeertalen. De verwachting was dat deze Dienst steeds verder zou uitgroeien qua vakgebied en personeelsaantallen.
In 1970 is de Wiskundige Dienst los gekomen van de afdeling der Algemene Wetenschappen en onder de naam Rekencentrum TH Delft verder gegaan. In deze verandering was ook de verdere ontwikkeling van de dienst en modernisering van het vakgebied zichtbaar.
Het Rekencentrum was een dienstverlenend centrum op het gebied van de informatieverwerking ten behoeve van alle onderdelen van de technische school. De activiteiten van het rekencentrum bestreken een zeer breed terrein van de informatica. Met name kunnen in dit verband worden genoemd: ondersteuning technisch-wetenschappelijke applicatie pakketten, database management, ontwikkeling/onderhoud van compilers, hybride rekenen, grafische- en gedistribueerde processen.
Het Rekencentrum was op basis van de wet op het Wetenschappelijk onderwijs 1981 belast met “De zorg voor de wetenschappelijke rekenprogramma’s en de daarvoor benodigde apparatuur”. Het beheer van het Rekencentrum ten aanzien van personeel, organisatie, financiën en materieel was hierdoor sterk gerelateerd aan rekenapparatuur en programmatuur. Tevens werd er nauw samengewerkt met de rekencentra van andere universiteiten.
In November 1997 werd aangekondigd dat het Rekencentrum opging in een Dienst Technische Ondersteuning (DTO). Het ontstaan van DTO vond plaats in het kader van de universitaire reorganisatie Modernisering Ondersteunende Diensten (MOD).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het te bewerken archiefblok van de Wiskundige Dienst en Rekencentrum van de TH/TU Delft handelt over de periode van 1962-1998.
De eerste archiefbescheiden die terug te vinden zijn dateren uit het jaar 1962. Dit is een omslag betreffende “Notulen van de vergaderingen van het bestuur van het Wiskundige Dienst TH Delft”.
Op 13 mei 2008 werd de faculteit Bouwkunde getroffen door een enorme brand. In de hectiek die daarna ontstond werd vergeten dat zich in de puinhopen van het gebouw ook een archief bevond.
Dit archief zou verloren zijn gegaan als de Erfgoedinspectie niet had ingegrepen. Medewerkers van deze inspectie maakten duidelijk hoe waardevol ze dit archief vonden en zorgden ervoor dat de inhoud werd gered en gerestaureerd.
Om te voorkomen dat zo’n riskante en kostbare situatie zich in de toekomst opnieuw voordoet is het Project Calamiteitenplan opgestart. Dit project heeft als doel om alle belangrijke archieven die zich in de faculteiten van de TU Delft bevinden veilig te stellen.
Voor dit veiligstellen is er momenteel, bij de afdeling Document Management & Archief (DMA), onderdeel van de TU Library, een speciaal projectteam Calamiteitenplan aanwezig. Dit team beschikt over de deskundigheid om te bepalen wat er – volgens de wet – bewaard moet blijven en archieven op de juiste manier te beschrijven. Ook weten ze hoe archiefmateriaal het beste opgeslagen kan worden.
De verwerving van het archief
Het archief van de Wiskundige Dienst en het Rekencentrum is in 1995 overgedragen aan het Nationaal Archief krachtens art. 12 van de Archiefwet 1995.
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Het archief bevat stukken over de organisatie en werkzaamheden van de Wiskundige Dienst en het Rekencentrum. Het Rekencentrum was een centrale afdeling binnen de TH/TU Delft, dit is terug te zien in het archief. Het archief bevat onder andere vergaderstukken, jaarverslagen en organisatorische stukken van de dienst/het centrum zelf, maar ook stukken over de bijdrage van de afdeling aan het onderwijs en onderzoek in het kader van de gehele universiteit.
Het archief is opgebouwd uit dossiers. De stukken zijn op onderwerp geordend aangetroffen.
Selectie en vernietiging
Voor het selecteren van het archief is het Basisselectiedocument (BSD) 60 Wetenschappelijk Onderwijs 1945-1986 en 60 Wetenschappelijk Onderwijs 1985 - gebruikt.
Na het ondertekenen van vernietigingslijst is de vernietiging in gang gezet.
Aanvullingen
Er kunnen aanvullingen op dit archief komen.
Verantwoording van de bewerking
Er zijn hiaten ontstaan in het archief. Er is in de jaren zeventig, tachtig en negentig veel archief vernietigd zonder verklaring van vernietiging, hierdoor zal er nooit achterhaald kunnen worden wat er toen aan archief vernietigd is. In deze inventaris zijn de overgebleven stukken die betrekking hebben op de beschreven periode mee geïnventariseerd.
De materiële toestand van het archief is redelijk tot goed te noemen. Er is geen brand- , waterschade of actieve schimmel aangetroffen in het archiefblok.
Het archief is ontdaan van alle nietjes, paperclips en andere hechtmechanismen en omgepakt met zuurvrije materiaal.
Ordening van het archief
De dossiers zijn binnen rubrieken geordend in het archief. De rubrieken zijn van algemeen naar bijzonder opgesteld.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Technische Hogeschool/Universiteit Delft: Wiskundige Dienst en Rekencentrum, nummer toegang 3.12.38, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, TU Delft / WDR, 3.12.38, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
3.12.08.07 - Inventaris van het archief van de Technische Hogeschool/Technische Universiteit Delft:
College van Bestuur, 1945-2012 (1914-1938)
Lijst van afkortingen
Afkorting
Voluit
- BSD
- Basisselectiedocument
- CvB
- College van Bestuur
- DIS
- (werkgroep) Delft Internet Services
- DIT
- Dienst Informatie Technologie
- DMA
- (afdeling) Document, Management & Archief
- DT
- Directie Team
- DTO
- Dienst Technische Ondersteuning
- EUROSIM
- European Simulation Societies
- Forme
- Stichting Fundamenteel onderzoek der Materie met Röntgen en elektronenstralen
- HPCN
- High Performance computing and Networking Centre Delft
- KA
- Kantoorautomatiseringsomgeving
- MOD
- Modernisering Ondersteunende Diensten
- SSAA
- Stichting Studiecentrum voor de Administratieve Automatisering
- THD
- Technische Hogeschool Delft
- TH Delft
- Technische Hogeschool Delft
- TUD
- Technische Universiteit Delft
- TU Delft
- Technische Universiteit Delft
- WGS
- Werkgroep gebruik supercomputers
- WUB
- Wet Universitaire Bestuurshervorming
- WWO
- Wet op het Wetenschappelijk Onderwijs