Terug naar zoekresultaten

3.12.20 Inventaris van het archief van het Rijksmuseum Boerhaave, 1927-1994

Het archief bevat een incomplete weergave van de activiteiten van Rijksmuseum Boerhaave en zijn voorgangers. Er zijn jaarverslagen, vergaderstukken, correspondentie en dossiers over de organisatie, museale en publieksactiviteiten.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.12.20
Inventaris van het archief van het Rijksmuseum Boerhaave, 1927-1994

Auteur

Doc-Direkt

Versie

04-04-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2018 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Rijksmuseum Boerhaave

Periodisering

archiefvorming: merendeel 1927-1994
oudste stuk - jongste stuk: 1927-1994

Archiefbloknummer

37335

Omvang

; 70 inventarisnummer(s) 5,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Bevat ook plattegronden.

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Het Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen Rijksmuseum Boerhaave, Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde, , 1931 - 1947, , 1947 - 1976, , 1976 - 1994

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat een incomplete weergave van de activiteiten van Rijksmuseum Boerhaave en zijn voorgangers. Er zijn jaarverslagen, vergaderstukken, correspondentie en dossiers over de organisatie, museale en publieksactiviteiten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het Rijkmuseum Boerhaave ontstond in 1928, op initiatief van de fysicus C.A. Crommelin en de zoöloog C.J. van der Klauw. Beiden werkten aan de Leidse Universiteit en waren bezorgd om het voortbestaan van waardevolle oude instrumenten, die door het voortschrijden van de techniek en wetenschappelijk inzicht overbodig werden. Deze instrumenten belandden op zolders en kasten van de universiteit. Om deze veilig te stellen, stichtten zij in 1928 het Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum. De eerste locatie hiervoor werd gevonden in een voormalig laboratorium op bet terrein van het oude Academische Ziekenhuis, aan de Steenstraat. Het museum werd officieel voor het publiek geopend in 1931. Het museum heeft vanaf de oprichting achtereenvolgens drie namen gehad. In 1947 werd de naam gewijzigd in Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen (1947-1976). Deze naamswijziging markeerde de overgang naar het Rijk. De exploitatie van het museum als particuliere instelling was steeds moeilijker geworden. In 1976 kreeg het de naam Rijksmuseum Boerhaave, Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde (1976-1994). Na de verzelfstandiging in 1994 werd het de Stichting tot beheer van Museum Boerhaave, Rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en van de geneeskunde.
In 1989 verhuisde bet museum naar bet gerestaureerde Caecilia Gasthuis aan de Lange St. Agnietenstraat. Na verbouwing en herinrichting was het gebouw op 25 maart 1991 gereed en kon het museum de deuren weer openen voor het publiek. Deze verhuizing was noodzakelijk door de groei van de collectie van het museum. Instrumenten, waarvan wetenschappelijke instellingen zich wilden ontdoen, werden bovendien steeds groter in gewicht en omvang. Een andere reden om een groter gebouw te zoeken, was de toename van bezoekersaantallen. In 1978 kwamen er 11.731 bezoekers en in 1979 zelfs 18.313. Hoewel 1979 een piekjaar was, paste het wel in een trend van groei. In 1997 was het bezoekersaantal gestegen tot 36.000. Daar waren hele schoolklassen bij en ook steeds meer toeristen uit binnen- en buitenland.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van Rijksmuseum Boerhaave stond op twee plekken opgeslagen: aan de Lange St. Agnietenstraat 10 en in een depot aan Raamsteeg 2a, allebei in Leiden. Het was goed op orde, geschoond en opgeborgen in hangmappen. Het museum heeft elk jaar archief vernietigd. Hierdoor ontbreken er veel archiefwaardige stukken. Er was geen inventaris van de archiefstukken. Begin 2016 is het archief door het museum rechtstreeks overgedragen aan Doc-Direkt te Rijswijk. Het archief is toen ook schoongemaakt omdat er zilvervisjes waren aangetroffen.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2018 door overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat een incomplete weergave van de activiteiten van Rijksmuseum Boerhaave en zijn voorgangers. De archivering door het museum is willekeurig verlopen, waardoor er grote hiaten over belangrijke onderwerpen zijn. Er zijn jaarverslagen, vergaderstukken, correspondentie en personeelsdossiers. De dossiers handelen over de organisatie, financiën, gebouwen en commissies en overleggen waar Boerhaave aan deelnam. Ook zijn er dossiers over de inhoudelijke activiteiten zoals collectiebeheer en -verwerving, onderzoek, tentoonstellingen en congressen.
Selectie en vernietiging
De selectie heeft plaatsgevonden op grond van de volgende selectielijsten:
  • Organisatie rijksoverheid, 1945-1999, RIO 143 (Stcrt 2005, 245);
  • Personeelszaken, 1945 -, RIO 168 (Stcrt 2016, 61351);
  • Rijksmuseale instellingen, 1946 - 1995, RIO 192 (Stcrt 2014, 21516).
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Bij aanvang van de bewerking was de omvang van het archief 5 meter, waarvan 2,1 meter wordt bewaard. In het bestand is 1,1 meter archief aangetroffen dat doorloopt tot na 1994, dit is geretourneerd naar de zorgdrager. Het archief dat is te vernietigen op termijn bedraagt 0,5 meter. Het restant van 1,25 meter is vernietigd.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap overgedragen.
Ordening van het archief
Het archief is primair geordend op onderwerp. Secundair is er sprake van een chronologische ordening.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Rijksmuseum Boerhaave , nummer toegang 3.12.20, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, , 3.12.20, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing
Verwante archieven
Niet van toepassing
Publicaties - Museum Boerhaave: Museum Boerhaave Leiden, Leiden, 1991 , ISBN 90-6292-089-6; - Museum Boerhaave: 75 jaar Museum Boerhaave, Leiden, 2006 , ISBN 90-6292-139-0.

Bijlagen

Geen bijlagen

Archiefbestanddelen